Изцяло е завършено асфалтирането на магистрала Е75, част от Коридор 10, в Гърделичката клисура (Южна Сърбия). Това съобщи Александар Сенич, директор „Строителство“ на възложителя на проекта - държавната компания ''Koridori Srbije''/ „Коридори Сърбия“. На 31 март „Трейс Груп Холд“ АД положи последния пласт асфалт върху участъка, който изгражда от магистрала Е75 в района между Предеяне и Царичина Долина. Инженер Даниел Малиенович, ръководител направление „Пътно строителство“ в „Трейс“, заяви, че полагането на асфалт е приключено в последния ден на март и в момента се извършват окончателни дейности по саниране на наклона и подпорната стена. До края на април се очаква приключване на всички дейности на този изключително труден участък от трасето. За всичко това информира сръбският в-к „Новости“.

"Въпреки че е 1-ви април, това не е първоаприлска шега. Коридори Сърбия информират обществеността, че всички асфалтови работи в Гърделичката клисура са приключени. Остава да завършим работата на галерията на склон 2 и оборудването на тунела и с това участъкът от магистралата през Гърделичка клисура ще бъде готов за пускане в движение", каза Александар Сенич, директор „Строителство“.
Той заяви, че изграждането на магистралата през Гърделичката клисура е може би най-голямото строително предизвикателство на настоящия век в Сърбия, припомняйки, че трасето е дълго 26,3 километра, има 33 мостови съоръжения, девет големи подпорни конструкции и десетки малки, като включва и речно регулиране в протежение на повече от четири километра.

Изграждането на магистралата обхваща и пътните възли Предеяне и Владичин Хан, както и два големи тунела, от които тунел „Манойле“ е най-дългият тунел в Сърбия понастоящем.
Сенич не скри, че се очаква до 30 април всички работи да бъдат завършени по магистралния участък през Гърделичката клисура, като след това остава само да се тества оборудването и магистралата ще бъде готова за пускане в експлоатация.
Инженер Малиенович от „Трейс“ коментира: „Вървят довършителни работи, поставяне на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, на еластична ограда. Очакваме до средата на април работата да бъде завършена, а до края на месеца - трасето да бъде предадено на инвеститора.
 
Материалът на в-к „Новости“ на сръбски език е поместен тук:

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:786415-Asfalt-u-Grdelici-zavrsen-autoput-do-kraja-aprila