Китай ще въведе мита върху внесени от САЩ стоки на стойност 34 млрд. долара от 6 юли. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки свои източници в Пекин.

"Нашите мерки са реципрочни, а реципрочни означава, че ако САЩ започнат на 6 юли, ние започваме на 6 юли", коментирал източникът, пожелал анонимност, добавяйки, че "времето за изпълнение на всички политики започва в полунощ".

Решението на Китай идва вследствие на обещанието на САЩ да наложат вносни мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара от 6 юли. Въпреки че действията на Китай са реципрочни, Пекин ще въведе първи митата заради разликата от 12 часа в часовото време.

На 15 юни Вашингтон разкри, че ще въведе допълнителни мита в размер на 25 процента върху 818 стоки китайски внос на стойност 34 млрд. долара на 6 юли. В отговор китайските власти се зарекоха да отвърнат, налагайки мита върху американски селскостопански продукти и автомобили.

Пекин и Вашингтон се въвлякоха в голяма търговски спор, като САЩ критикуват остро Китай за "нелоялни търговски практики", използвани в ущърб на Вашингтон.

Заплаха от мащабна търговска война се появи, когато през март САЩ наложиха 25 процента мита върху вноса на стомана и 10 процента върху алуминий. Коментирайки решението на САЩ, Пекин призова Вашингтон да избягва прекомерната употреба на протекционистки търговски мерки, като китайските власти нарекоха американската митническа политика "глупави протекционистки мерки".

През май САЩ предложиха мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара във връзка с разследване за кражба на интелектуална собственост. Китай се зарече да въведе свои собствени ответни мита върху американски стоки, включително соя и самолети, ако американските мита бъдат наложени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!