От 29 юли Министерството на развитието на селските райони на Гърция наложи карантина на всички стада в страната - забрани всяко движение на животни за угояване, разплод и клане заради чумата.

Така реално гръцките агнета и ярета бяха извадени от пазара, което се отрази негативно на местните фермери, особено в навечерието на 15 август, когато традиционно се консумира месото.

Въпреки това, както посочва президентът на Thessalian Farmers Никос Паласкас, щетите за гръцките животновъди ще бъдат сравнително малки, тъй като те покриват само 20% от доставките през този период, докато 80% идват от Румъния, информира Bulgaria ON AIR.

Щетите през есента до пролетта ще се най-големи

Ако обаче карантината бъде въведена в който и да е момент от октомври до март, щетите за гръцките фермери, ще бъдат по-големи.

Основните щети, които стопаните понасят през това време, са свързани с изхранването на стадата, тъй като те са принудени да ги хранят изключително с фураж. Това доведе до удвояване на разходите за изхранване – от 0,5 евро на ден на животно до 1 евро на ден на животно.

Фермерите вече са се обърнали към държавата за обезщетение за покриване на увеличените разходи за изхранване.

Карантината по овцете и козите ще качи цените и на другите видове месо

В същото време има доказателства как карантината върху овцете и козите ще се отрази и на цените на други видове месо, по-специално говеждо и свинско.

Въпреки че цените им все още не са се увеличили, сред месарите битува мнението, че до края на този месец, ако няма промяна на карантинния фронт, те ще поскъпнат с 1 евро за килограм. Това ще означава увеличение от 5 до 10%.

Така например цената на килограм говеждо месо може да скочи от 12-13 евро на 13-14 евро, а на свинското – от 8-9 евро на 9-10 евро