Мерки на стойност 30 милиарда долара предвижда правителството в Унгария, за да възстанови икономиката, която е на път да изпадне в рецесия заради пандемията от коронавирус. Банките, партиите и чуждестранните компании се очаква да платят голяма част от спасителните мерки, предава БНР.

Общият пакет ще е на стойност между 18 и 22% от БВП на Унгария. Не е ясно къде ще бъдат насочени средствата, вече са обявени редици мерки - мораториум върху корпоративните и личните заеми. 

Правителството вече пренасочи 4 милиарда долара от държавния бюджет в специален фонд, но задължава и мултинационалните компании, политическите партии, банките и местната власт да споделят бремето. Ще бъдат наложени специални данъци на чуждите корпорации и банките, с които ще се съберат по 110 милиона и 150 милиона долара съответно.

Общинските власти трябва да пренасочат част от приходите си от данъка върху превозните средства, а политическите партии ще трябва да дадат половината от субсидиите си. 

Мерките ще бъдат пълен удар срещу опозиционните партии. Икономиката на Унгария отбеляза ръст от 4,8% миналата година, но икономистите прогнозират тази да влезе в рецесия. Унгарският премиер ще оповести мерките в понеделник, след като бъдат одобрени, а Националната банка в Унгария ще обяви монетарни политики във вторник, съобщи началникът на кабинета Гергей Гуяш. 

В понеделник Унгарският парламент гласува закон, с който позволи на премиера Виктор Орбан да управлява с укази за неопределен срок от време, докато трае извънредното положение.