Притиснати от рецесията, която започна в края на миналата година, секретарят на града Пол Чан Мо-по ще оповести детайлите по план на стойност 120 млрд. хонконгски долара, който трябва да възстанови растежа.

Но някои мерки са доста отвъд границите на финансово разумното, включително обещанието всеки постоянен жител на града да получи по 10 хил. долара от държавата, които се равняват на 1300 щатски долара, предаде Zero Hedge, цитиран от Money.bg.

Икономиката на Хонконг се срина след месеци на антиправителствени протести в края на миналата година. Към продължаващото политическо напрежение в града се добавя и епидемията от коронавирус, която вече замрази стопанството на съседния Китай. В резултат на това потреблението се срина, повличайки продажбите в търговските обекти, туризма и имотния сектор.

Правителството на Хонконг трябва да избегне изкушението да увеличи данъците или да свие разходите в момент, в който градът всъщност трябва да поддържа и дори да увеличи програмите за подкрепа на икономиката", коментира съдружникът в китайския офис на KPMG Джон Тимпани.

Именно компанията посъветва властите да предоставят по 10 хил. хонконгски долара на всеки пълнолетен жител на страната, макар че това не е нова идея - тя беше популяризирана още през декември от Либералната партия, чиято идея е да се стимулира потреблението.

Сред другите мерки, предложени от KPMG, са данъчни облекчения за някои бизнеси, увеличаване на субсидиите за наеми на някои публични институции, финансова подкрепа за семействата и понижаване на данъците за чуждестранните инвестиции. Слабо вероятно е обаче дори и понижените данъци да доведат до осезаем ръст на инвестициите на фона на политическата несигурност и разразяващата се епидемия.

Хонконг разполага с резерви на стойност 1,1 трлн. хонконгски долара (около 143 млрд. долара), а директното раздаване на пари от властите ще струва 71 млрд. хонконгски долара и ще облагодетелства около 7 млн. души.

Разбира се, раздаването на пари няма да окаже траен положителен ефект върху потреблението, тъй като финансовата инжекция ще се отрази еднократно върху него, след което то отново ще се срине. Икономически невъзможно е такива плащания да се превърнат в решение на системна криза.

Нещо повече, веригите на доставки за много стоки и услуги в страната бяха унищожени от началото на протестите досега и в страната се наблюдават дефицити на различни продукти. Така че какво ще си купят жителите ѝ с новите си 10 хил. хонконгски долара остава мистерия. Същевременно те едва ли ще ги спестят, тъй като стойността на валутата се срива.

Решението за подобна мярка все пак трябва да мине през Законодателния съвет на Хонконг.