Постановлението не работи. Това е сбъркан закон. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му постановлението не подкрепя бизнеса, а хората там, където дадена фирма има затруднение заради извънредното положение.

"Философията в целия свят е да се подкрепи човека в частта от дохода, която липсва заради кризата с коронавируса, а не в 100% от дохода. Това постановление казва, че и цехът който не работи трябва да получи същото заплащане, както цехът, който работи. Но държавата дава само 23% от тези пари, а останалите 77% трябва да ги даде работодателят.

Тези пари се плащат и от работещия цех", обясни Велев и добави, че това е крайно несправедливо спрямо тези, които работят, защото те трябва да изработят тези пари.

По думите на шефа на АИКБ, в рамките на този ресурс могат да се подкрепят много повече хора, като не се компенсира 100% от дохода и не се поставят на предприятието неизпълними условия, за да се получат компенсациите.

"Този закон спешно трябва да се ремонтира", подчерта той.

"Искаме да се подкрепят повече хора, а не малко хора в работещи предприятия. Искаме и да не се компенсират на 100% хора, които си лежат вкъщи", каза още Велев и добави, че правителството трябва да приеме пакет от мерки срещу започващата иконмическа криза.

По думите му, останалите без работа заради извънредното положение у нас са много повече от официално обявените днес от социалния министър Деница Сачева 9909 души.