Реално няма промяна в изплащането на болничните. Това заяви пред bTV Марио Нинов, експерт в КТ „Подкрепа”, по повод предложението болничните да се изчисляват вече по изработени часове, а не по дни.
 

„Промяната, която се направи, е да се уеднаквят режимите на отчитане и на изплащане на болничните. Това засяга хората, които работят на сменен режим на работа”, посочи той.
 
„Вече отчитането на периода, в който ползват т.нар. медицински отпуск, не се изчислява по календарни дни, както е досега, а ще се изчислява по часовете на тези хора, които работят по график”, добави той.
 
В България работят над 400 хил. души по този начин. По думите му за тези хора са засегнати, защото те работят и през почивните дни, обикновено по повече часове на ден и ако болничните им се начисляват на брой пропуснати работни дни, това ги ощетява.
 
Васил Велев, председател на Българска асоциация на индустриалния капитал, обясни, че така работела системата до нова година. От тогава са влезли в сила промени в наредбите и възникнали проблемите.
 
„Синхронизират се трудовото и осигурителното право и се въвежда справедливост”, посочи той.
 
Според него работодателите, които се обявяват против промените, са единични случаи, и всички приемат предложенията с одобрение.
 
Нинов обаче категорично подчерта, че и двете синдикални организации в Съвета за тристранно сътрудничество са против тази промяна и са изразили несъгласието си на всички нива. От КТ „Подкрепа” смятат, че този режим е по-благоприятен от действащия в момента, но проблемът е, че различните закони се не се третират еднакво заради подзаконовите нормативни актове и наредби. Те искат да се промени наредбата за паричните обезщетения и начина за изплащане от НОИ да мине по начина, по който се регламентира отчитането в Наредбата за отпуските.
 
Нинов подчерта, че много често тези хора работят и на втори трудов договор и когато са в болничен не е ясно дали наистина го ползват или всъщност са на друго работно място.
 
Според Велев сега предложените промени внасят повече прецизност и справедливост, подобряват нормативната база и не ощетяват никого.