Руски петролни продукти за над 10 милиона долара са били внесени в България в нарушение на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия.

Съмнителният внос е ставал вече два пъти, като последния път е вчера.

Руските горива са разтоварени от танкера “Mustafa Necati” на петролния терминал във Варна. Собственик на горивото е фирма „Сакса“, която преди няколко години стана известна с внос на гориво от Турция, купувано от посредници на Ислямска държава.

Доставката от Русия е с неясно предназначение, но струпването на голямо брой цистерни с украинска регистрация пред базите на „Сакса“, дават възможност да се предположи, че доставките ще бъдат за украинския пазар. Другата възможност е с горивата да бъдат изпълнени доставки по договори на търговеца с Министерството на отбраната на Република България, уточнява Труд.

Търговската фирма „Сакса“, която управлява веригата бензиностанции „Круиз“, неколкократно е била уличавана в сделки с ислямски фундаменталисти. В момента има подозрения, че фирмата драстично е нарушила режима на санкции срещу Русия и правилата за внос и износ в условията на дерогация за нашата страна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук