Светът ще се сблъска с наплив на китайски стоки за втори път, тъй като Китай активно увеличава производството си, за да реши икономически си проблеми, пише американският вестник Wall Street Journal.

„В края на 90-те и началото на 2000-те Съединените щати и световната икономика преживяха „китайския шок“ - бум на вноса на евтини стоки, произведени в Китай. Това може да се повтори, тъй като Пекин удвоява износа, за да съживи икономическия растеж на страната.

Отбелязва се, че последния път подобна стратегия помогна на Китай да овладее инфлацията и доведе до разоряването на заводи на Запад.

Сега китайските компании произвеждат повече автомобили, уреди и битова електроника, отколкото е необходимо за вътрешния пазар, се казва в материала.

Така Пекин отново пренасища външните пазари със стоки, които не би могъл да продаде на вътрешния пазар, допълва изданието.

Тази ситуация не може да не предизвика безпокойство в западните страни, тъй като този път Китай се състезава в производството на технологични продукти, като компютърни чипове, автомобили и сложно инженерство, заключава изданието.

През февруари руският президент Владимир Путин по време на интервю с американския журналист Тъкър Карлсън каза, че Западът се страхува повече от силен Китай, отколкото от силна Русия; Китай има огромен потенциал; днес той е първата икономика в света по покупателна способност паритет, който вече изпревари Америка.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук