Водата ще удари 5 лева за кубик в 22 областни града за ЧНГ. Причината е, че цената на ВиК ще скочи с 15% от 1 януари догодина, пише "Телеграф".

Това става ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране. Промяната засяга над 33 ВиК оператора и в повечето случаи предвижда по-голямо от планираното в  петгодишния бизнес план на дружествата увеличение. 

Скок 

При предложенията за промяна е приложена натрупаната инфлация за периода от влизане на действащите в момента цени до октомври 2023 г., се казва в доклада. Ще се вземе предвид и инфлацията през ноември.  На 29 ноември комисарите ще обсъдят предложените цени на открито заседание с  ВиК дружествата, асоциации и представители на местната власт и потребителски организации.

Предложения 

Най-висока цена от 6,08 лева за куб. м е предложена за  „Водоснабдяване -Дунав“, Разград. В момента клиентите му плащат кубика по 5,38 лв. Цената на водата в Русенско да се увеличи с 13,7% и да  стане 5, 05 лв./кубик, е предложението на КЕВР.  От 4,60 лева до 5,02 лева да се увеличи кубикът в Стара Загора. С 13,38% да скочи водата в Търговище и да стигне  5,14 лева на кубик, пише в доклада на комисията. 

Във Варненско поскъпването ще е с 9,35 процента и ще стигне 5,47 лева за кубик.  В Силистренско живителната течност може да доближи 6 лева, като стигне до 5,78 лева за кубик. И в Смолянско ВиК услугата поскъпва  с 15,76 процента до 5,35 лева. В Хасковско цената на водата също се увеличава значително с над 21 процента до 5,29 лева/кубик.

В Пловдивско поскъпването е с 12,3 процента до 3,42 лева. В Пернишко поскъпването е до 3,84  лева/кубик, а в София област цената почти доближава 4 лева.
В доклада на КЕВР не е предложена нова цена за „Софийска вода“, защото още не е приет бизнес планът на компанията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук