В днешно време има много притеснения относно електрическите превозни средства. Падащите цени - и печалбите - изнервят Уолстрийт. Смъртта на технологията за захранване с батерии обаче е силно преувеличена. Истинският проблем на практика е икономиката на търсене и предлагане, пише money.bg.

Търсенето на електромобили в САЩ нараства, но има твърде много автомобили, насочени към същата част от пазара. Тоест предлагането е твърде голямо и това натиска цените надолу.

Положителното е, че производителите на автомобили намаляват цените си за електромобили. А промените в данъчния кредит през следващата година ще ги превърнат в истинска "оферта" за потребителите, при условие че купувачът отговаря на изискванията.

През уикенда, стартъпът Lucid, бе поредната компания, която въведе стимул от $7 500 за своя седан Lucid Air Pure със задвижване на всички колела. Компанията е намалявала цените и преди, така че ходът не беше особено изненадващ. Цените на всички EV са намалели много - тази година.

Пионерът при електромобилите - Tesla (TSLA), например, беше първият, който намали цените, за да компенсира съпротивлението на търсенето от нарастващите лихвени проценти и намаляващата достъпност на превозните средства.

И по-ниските цени помогнаха. Продажбите на електрически превозни средства с батерии или BEV в САЩ са нараснали с приблизително 50% през първите три тримесечия на 2023 г. Сега BEV представляват около 8% от всички продажби на нови автомобили.

През септември едно ново електромобилно превозно средство в САЩ е струвало малко под 51 000 долара средно - с около 3 000 долара повече от цената на средната кола, според доставчика на данни за автомобили Kelly Blue Book.

През септември преди година средната цена на сделките при електрическите возила беше повече от $65 000, или около $17 000 повече от средната цена на всички превозни средства. Както виждаме, разликата между традиционните и електрическите модели се е стеснила сериозно за последните 12 месеца.

Драматичните спадове на цените се отразиха на производителите. Маржовете на печалбата на Tesla паднаха с приблизително 10 процентни пункта на годишна база през третото тримесечие. През октомври компанията отчете разочароващ начален марж на печалба от по-малко от 8%.

Падащи цени и по-слаби от очакваното продажби на EV във Ford Motor и General Motors, накараха тези традиционни производители на автомобили да забавят разходите си за EV и да изместят целите за продажби и печалба в бъдещето.

За EV индустрията "настоящото консенсусно мнение" е, че забавянето на приемането и намаляването на цените са основен проблем, пише анализаторът на Citi Итай Михаели в доклад от понеделник, цитиран от финансовото издание Barrons.

Настроенията за EV "никога не са били по-лоши", добави той, като посочи, че това се отразява на акциите на производителите на автомобили, доставчиците и компаниите за зареждане на EV.

Акциите на Tesla паднаха с 11% през последните три месеца. Lucid загуби 32%. Ford и GM поевтиняха съответно с 19% и 20%. Доставчикът на автомобили Aptiv (APTV) се понижи с около 29%, а компанията за зареждане на електромобили ChargePoint (CHPT) беше с 63% надулу. За сравнение, за същия период S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite бяха надолу с около 3%.

Има няколко проблема в случая с електромобилите, пише Михаели: "Структурно САЩ са настроени много добре за бързо приемане на електромобили благодарение на отправната точка с висока плътност на автомобилите."

Американските домакинства имат няколко коли. Логично е поне един от тях да е електрическа. Те са по-евтини за експлоатация и поддръжка. И могат да се зареждат у дома.

Михаели също посочи, че идва повече инфраструктура за зареждане на електрически автомобили. Решението на много производители на автомобили да приемат щепсела за зареждане на Tesla - компанията на Илон Мъск има най-голямата мрежа от станции за бързо зареждане в цялата страна - ще помогне на всички шофьори на EV да се почувстват така, сякаш знаят къде да заредят в краен момент.

Нещо друго, което трябва да имате предвид: електромобилите са на път да станат още по-евтини, относително казано. Започвайки от януари, федералният данъчен кредит от $7500 може да бъде свален от представителството вместо от купувачите, когато подават данъците си.

Сумите и квалификациите всъщност не се променят, но това прави финансирането на автомобила малко по-лесно и прави целия процес на сравняване на цените по-прост.

Михаели вярва, че са необходими повече електромобили, а не по-малко. Промишлеността в САЩ обаче трябва да произвежда правилните - по-малко малки кросоувъри и много по-атрактивни, достъпни седани, леки камиони и по-големи SUV. С правилния микс Михаели вижда аргумент за 15% навлизане на EV на продажбите на нови автомобили до 2025 г.

Неговото отношение е възходящо към индустрията. Михаели препоръчва закупуване на акции на Aptiv, Ford и GM. Той оценява акциите на Lucid, Tesla и акциите на ChargePoint Hold. Той все още не е готов да влезе ол-ин във всичко в EV-пространството, но нещата просто не са толкова зле, колкото изглеждат.

И други отрасли страдат, покрай проблемите на EV индустрията

Забавеното търсене на електрически превозни средства не удря само автомобилните производители, които ги продават. Това също така оказва влияние върху компаниите по веригата на доставки, включително производителите на литий, компонентът, използван за производството на EV батерии.

Albemarle (ALB), най-голямата литиева компания в света, отчете спад на акциите си от близо 7% в понеделник след понижаване на оценката на анализатора от UBS, позовавайки се на падащите цени на мекия метал.

Анализаторите на UBS понижиха рейтинга си до Неутрален от Купува и намалиха целевата цена на акциите си до $140 от $253.

"При намалените прогнози на UBS за електромобили, растежът на търсенето на литий намалява от 30% на годишна база до 22% през 2024 г. и води до свръхпредлагане на литий по-рано от очакваното", пишат анализаторът Джошуа Спектър и неговият екип в бележка до клиентите.

Albemarle наскоро намали насоките си за цялата 2023 г., позовавайки се на понижаващите се цени на лития, тъй като търсенето в САЩ и Европа се очаква да отслабне.

"Нашите нетни продажби са нараснали с 10% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Коригираната EBITDA обаче беше намаляла поради по-меките пазарни цени на лития", каза Кент Мастърс, главен изпълнителен директор на Albemarle, по време на последното обаждане за приходите на компанията.

"Докато САЩ и Европа съставляват само около една трета от общото производство на EV през 23 и 24 г., в краткосрочен план виждаме потенциални предизвикателства за растежа на EV в тези региони, свързани с икономическата слабост и по-високите лихвени проценти", добави Мастърс.

Акциите на компанията за литиева технология Livent (LTHM) също са в низходяща тенденция, спадайки с 24% до момента.

"От страна на търсенето можем да видим, че покупателната активност на клиентите за литий през третото тримесечие е била по-слаба от това, което показват индикаторите за търсене на крайния пазар", каза Пол Грейвс, главен изпълнителен директор на Livent, по време на неотдавнашния разговор за печалбите на компанията.

За разлика от петрола, златото или всяка друга основна стока, литият не се търгува активно на големи международни борси. Материалът се продава по договори и условията обикновено не се публикуват.

Спот пазарът в Китай обаче показва, че цените на лития са намалели с около 50% спрямо нивата си през юни, като наскоро се движеха под 20 000 долара за тон. Спадът е рязък контраст от преди година, когато цените на критичния метал, идващ от Китай, надхвърлиха 70 000 долара за тон.

Albemarle казва, че има ценови прагове за 80% от своите договори, които компанията не разкрива. Те са предназначени да защитят операциите и да помогнат за ограничаване на отрицателната страна на падащите цени.

Анализаторите на UBS подчертават, че "не е ясно 1) къде ще започнат тези нива и 2) дали ще издържат при продължителен спад".

Цените на лития падат в същото време американските наследени автомобилни производители Ford (F) и GM (GM) и Tesla (TSLA) предупреждават за смекчаване на търсенето в пространството на EV, тъй като разходите за финансиране са по-скъпи.

През октомври GM заяви, че ще отложи експанзията на EV камиони, отбелязвайки "развиващото се търсене на EV" като основна причина. Ford също така каза, че купувачите на EV в САЩ "не желаят да плащат премии за [EV] в сравнение с бензинови или хибридни превозни средства, което рязко намалява цените на EV и рентабилността."

Дори Tesla натисна бутона за пауза при изграждането на предстоящата си Gigafactory в Мексико поради опасения относно глобалните икономически условия, които намаляват търсенето.

"Притеснявам се от средата с високи лихвени проценти, в която се намираме", каза Мъск по време на последното обаждане за приходите на компанията. "Просто не мога да подчертая достатъчно колко важна е цената ... Трябва да направим нашите продукти по-достъпни, за да могат хората да ги купуват."

Ревизираната перспектива за сектора кара производителите на батерии да купуват по-малко литий за своите EV батерии.

Доставчикът на Tesla Panasonic наскоро намали производството на автомобилни батерии в Япония и понижи прогнозата си за годишна печалба.

Не всички са толкова мечи настроени на пазара. Анализаторът на Morningstar Сет Голдщайн омаловажи притесненията относно свръхпредлагането на литий и каза, че акциите на Albemarle са подценени.

"Смятаме, че пазарът е загрижен, че спот цените на лития ще паднат още повече до края на 2023 г. и през 2024 г. поради опасения за свръхпредлагане", пише Голдщайн. "

"С нарастването на търсенето виждаме връщане на литий към структурно недостиг през 2024 г., което води до по-високи цени", добави той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук