Цената на златото достигна най-високото си ниво от 7 години на фона на притесненията за глобалния икономически растеж заради епидемията от коронавирус и спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще облекчи паричната си политика преди края на годината, съобщава "Труд".

В ранния следобед вчера благородният метал се търгуваше на цена от 1616 долара за тройунция. За година цената на златото нарасна с 284 долара, или с 21%. А за пет години поскъпването е с близо 34%.

Въпреки че в провинция Хубей са отчетени по-малко нови случаи на зараза, икономиката вече пострада сериозно. От началото на годината златото, което играе роля на убежище за инвеститорите, поскъпна с 6%, след като редица компании свиха прогнозите за печалбата си за първото тримесечие на 2020 г.

„Подкрепата за жълтия метал е тласкана от икономическата несигурност, свързана с коронавируса, т. е. колко дълго може да продължи пандемията и какъв ще бъде крайният є ефект върху световния икономически растеж”, посочва анализаторът Гавин Уендт. Цената на златото може да надмине 1650 долара през следващите седмици, смятат от UBS Group.