Попълнете търсена ключова дума или фраза

Жилищата в любим на българите град скочиха до небесата насред пандемията

https://blitz.bg/ikonomika/zhilishchata-v-lyubim-na-blgarite-grad-skochikha-do-nebesata-nasred-pandemiyata_news785988.html Blitz.bg София, България 07 Дек. 2020, 21:08 4150 прочита 0 коментара
Бургас се изкачи на първо място в класацията на големите градове в страната с най-бързо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Бургас са с 5,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт.

Така той изпревари Пловдив, който четири поредни тримесечия оглавяваше класацията, пише "Труд". 

Бургас е на първото място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти.

Жилищата в нови сгради в морския град поскъпват с 3,5%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват със 7,3% в рамките на година. Така Бургас държи и първото място след градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Страхотни апартаменти в Санторини с пленяващи гледки

Любопитното за Бургас е, че през второто тримесечие на годината цените на жилищата продължават да нарастват въпреки мерките срещу Covid-19 и срива на икономиката като поскъпването и при новото строителство и при съществуващите апартаменти и къщи е почти еднакво - съответно с 2,1% и 2%.

На второ място по поскъпване на имотите се изкачва София с ръст на цените от 3,8% за година. Характерно за столицата е, че разликата в поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната.

Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 2,4%, а на съществуващите жилища - с 4,8%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с 3,4%. Това се дължи на сериозното поскъпване на новото строителство с 9,2%. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара.

Съвременен мезонет в центъра на Будапеща

Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града.

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в Стара Загора заемат първото място по поскъпване в рамките на година, макар че търсенето в останалите големи градове е по-голямо.

Четвъртото място в класацията за поскъпване на жилищните имоти в големите гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има голяма разлика в движението на цените на новото и старото строителство.

При новите жилища има лек спад, а при съществуващите повишението на цените е с 4,9%. Тук отново важи правилото, че средните цени на новите апартаменти много зависят от това какви проекти излизат на пазара. Когато на пазара излизат по-бюджетни апартаменти това се отразява на средната цена на квадратен метър ново строителство.

На пето място в класацията е Русе с поскъпване от 1,1%. Ситуацията на пазара в Русе е подобна на тази в Пловдив. При новото строителство има минимален спад, докато при съществуващите апартаменти цените са нараснали с 1,4%.

Преносима къща?! Вижте повече!

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където цените на имотите като цяло са останали почти без промяна в рамките на година.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 2,9% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 0,8%, а при съществуващите - с 4,2%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство зависят от сградите, които излизат на пазара.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам