Кралската сватба на годината е след броени часове, а вестник "Монитор" успял да достигне до част от тайните на приготовлението на един от най-важните й атрибути - тортата за журналистите, акредитирани да отразяват венчавката на принц Хари с Меган Маркъл. Българинът Иван Александров, който е сладкарят, избран да направи сладкиша, се съгласи да говори.
 
Иван Александров ни даде повод за национална гордост, след като само преди дни стана ясно, че именно той ще направи втората по важност торта за дългоочакваната сватба на принц Хари и американската актриса Меган Маркъл. С десерта си утре той ще изкуши журналистите на голямото събитие. Основната торта по традиция е запазена за кралския сладкар.

 Изплуваха секретни детайли около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл!

Александров е по-големият брат на обичания у нас актьор Владимир Карамазов и работи зад граница в продължение на години. Също като брат си обича пътешествията и е педантичен до най-малкия детайл в работата си. „Това е поредният връх, който Иван покорява на Острова в тази сладка, но доста трудна професия. Пожелаваме му да покори още много върхове в сладкарското изкуство, а защо и да не измести настоящия кралски сладкар“, пожела му звездата от „Дървото на живота“.
 


 - Г-н Александров, как си завоювахте правото да направите втората по значимост торта за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл? Повече вълнение или повече притеснение изпитвате от голямото събитие?
- За това събитие получих директна покана от г-жа Дебора Бонети - председателя на Асоциацията на чуждестранните журналисти (Foreign Press Association), която добре познава работата ми и от преди. Самата тя реши да ми се довери, за което съм й благодарен, но по този начин съм натоварен и с голяма отговорност, защото очакванията към мен са много големи. Надявам се, че ще ги оправдая.
 
- Колко време ви отне приготвянето? Разкажете ни малко повече за самата торта – какво ще представлява тя? 
- Тортата ще бъде на 5 етажа, декорирана със захарни цветя и вкус на бъз и лимон, каквато ще бъде и тази на принц Хари и Меган Маркъл. Подготовката започна преди няколко дни. Цветята се изработват изцяло ръчно и отнема технологично време, така че, ако броим и това, а не единствено процеса на печене и финално сглобяване, то общото време е около седмица.
 
- Има ли тенденции при тортите и каква е модата сега? 
- След като последните години пазарът беше залят от торти с много декорации от захарно тесто, в момента на английския пазар са по-популярни голите” торти. Тоест завръщаме се към по-семплите дизайни.
 
- За кои други важни популярни личности сте приготвяли сладки изкушения? 
- В хотела, в който работех няколко години наш гост беше Ема Уотсън. Тя оставаше за много дълги периоди, докато снимаше в Лондон и съм приготвял десертите за нея.
 
- Биографията ви крие работа в престижни локации като 5-звездния бутиков хотел Haymarket Hotel в Лондон, как и лесно ли се пробива на пазара, доколкото сладкарството може да бъде наречено пазар в Лондон? 
- В Лондон има дефицит на добри сладкари. Много по-лесно е да намериш шеф, но сладкар, който да познава тънкостите и на afternoon tea, е доста по-трудно. Великобритания е място на възможности и ако покажеш качества, със сигурност ще бъдеш оценен.
 
- Какво ви провокира да търсите реализация извън пределите на България? Възможно ли е да си успешен сладкар у нас? 
- Решението за заминаването ни извън България беше взето точно за няколко минути, след като срещнахме съвсем случайно приятелка на семейството на жена ми, която от години живее на Острова. След няколкоминутен разговор с нея, решението беше единодушно взето. Ние сме хора, които обичат предизвикателствата и промените, така че не беше трудно да се обединим около идеята да заминем. В България също има поле за реализация. Сега нещата се случват по-лесно. Аз обаче открих себе си и се завърнах към страстта си към сладкарството именно тук, в Лондон.
 
- Обмисляли ли сте опцията да се завърнете отново в родината и на базата на постигнатия вече успех да градите кариера тук? 
- Мечтая си като се пенсионирам да се върна в къщата ни в България и да си гледам домати в градината. Засега обаче плановете ми са да надграждам и да се развивам тук. Аз много често се връщам в България така или иначе и имам планове, свързани именно със сладкарството. Надявам се скоро да мога да споделя и тях.
 
- Кои артикули от сладкарството са най-търсени в Лондон? 
- Традиционният afternoon tea остава най-търсеното нещо. Като цяло в Англия сладкарството е на почит, но да бъда честен, българският стил и вкус са нещо, което наистина впечатлява англичаните.
 
- Изкушавали ли сте се и от други „жанрове“ на кулинарията? 
- Не, сладкарството е моята страст.
 
 - Върнете ни назад към годините, в които се запалихте по сладкарството! Спомняте ли си първата торта, която направихте и изпитахте удовлетворение от резултата? 
- Аз съм завършил СПТУ по туризъм и отдих - Банкя. За завършването ми се падна да правя паста “Ропотамо”, но аз предложих да направя сватбена торта. Това беше първият път, когато изпитах истинско удовлетворение от работата си.
 
- Какво най-често ви вдъхновява в работата? 
- Нещата, които не правя толкова често, или са нови за мен са наистина вдъхновяващи. Може би стремежът да развивам себе си. Всеки нов проект е много вълнуващ за мен. Когато нещата започнат да се повтарят, обикновено губя интерес. Не харесвам поръчки по каталог, предпочитам да подхождам индивидуално към всеки клиент.
 
- Преди да акостирате в Лондон, кариерният път ви отвежда в Дубай, какво ви впечатли най-много там както на професионално, така и на туристическо ниво? 
- Аз бях много млад, когато заминах за Дубай, и всичко ме впечатляваше там - различният начин на работа, различен начин на живот, как всичко се прави в услуга на клиента. Поглеждайки назад, осъзнавам колко по-развит е Дубай в момента. Струва ми се невероятно как части от Дубай, които си бяха гола пустиня, в момента са неузнаваеми.
 
- Предвид професията на брат ви, интересувате ли се от театър и остава ли ви време да посещавате пиеси в Лондон? Тук например основен проблем на публиката е постоянното ровене в телефона по време на постановката, по-възпитана в това отношение поне ли е публиката в Лондон? 
- Културата на публиката тук е на много високо ниво, има дълбоки традиции - хората се обличат елегантно, отиват на ресторант преди или след постановката, много често самите менюта са обвързани по някакъв начин с конкретната постановка. В повечето случаи ходенето на театър или мюзикъл е скъпо удоволствие, но видяното си заслужава. Гледам да ходя на театър всеки път, като се прибера в България. Няма как да останеш встрани от това, след като семейството ти е обвързано по един или друг начин със сцената.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!