Днес край пазарджишкото село Црънча ще бъде открит официално обновеният полигон на Специалните сили в Българската армия, пише Марица. На церемонията се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


В реновирането на учебния център бяха инвестирани 6,8 милиона лева. Датата 18 март не е избрана случайно - днес се навършват 78 години от сформирането на Парашутната дружина. По този повод разговаряме с командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

- Ген. Матеев, имаме ли вече най-модерния полигон в България в село Црънча?

- Дали е най-модерният полигон, не мога да кажа. С това, което включва като съоръжения, в които хората почиват, хранят, готвят се, а и с мишенното поле, ние претендираме, че направеното действително е ново, съвременно и изпълнено по най-добрите стандарти на НАТО.

Това е, което ние сме гледали в чужбина. Имаме център за отдих, за възстановяване, за водене на занятия в клас, брифинги, да не говорим за модерната пречиствателна станция, резервоарите и командната кула.

Дори сме подобрили това, което сме виждали. За да придобие завършен вид на 100%, планираме да вложим средства в самото мишенно поле, в различните подцентрове на този полигон за водене на различни подготовки.

Ще направим полоса по стандартите на НАТО, която ще става и за състезания по военен петобой - дисциплина, която тепърва ще се въвежда в Българската армия от календара на военните спортни първенства. Имаме четири центъра за стрелба на къси разстояния, които наричаме „бъбреци“.

- Места за стрелба със снайпери ще има ли?

- Ние и сега имаме такива места за снайпери. В плановете ни оттук нататък и за снайперите се предвиждат нови неща.

Има още много неща да се вложат в този полигон, но това, което е направено досега за занятия, възстановяване в клас, фитнес зала, медицински център, е на най-съвременно равнище. Няма да се посрамим от натовците, като идват - даже мисля, че много ще ни завиждат.

Половината от стаите за отдих са с вътрешни санитарни възли.

- Индивидуални ли са?

- Има и индивидуални за офицерите. Има двойни и тройни. Четворните стаи са без вътрешни санитарни възли. Има перални помещения. Мислено е хората да могат да си поддържат облеклото. Окабелена е цялата страда - предвиден е и интернет.

И столовата ни е оборудвана идеално. Това го правим за нашите военнослужещи - за да тренират с кеф. Самочувствието идва и от снаряжението, което вече закупихме и подобрихме, и от това как живееш. Имаме нови каски, прибори за нощно виждане, мерници за водене на прецизна стрелба.

Това са неща, които се изоставяха с години. Трябва да се работи, защото за професионализма не е важна само техниката, но и материалната база, с която живеят хората. Те имат друго самочувствие - създадеш на войника нови условия, и той им се радва.

- Защо са необходими състезания по военен петобой?

- Те са обективно отражение на воденето на военната подготовка. В армията от 8 първенства шест са по приложни дисциплини, пет са с оръжие в ръка - това са състезания за армейската общност. Всяко от тях е отражение на нивото на водене на бойната подготовка.

Винаги съм казвал, че добрият спортист става много добър военен, и обратното. Досега се провеждаше състезание по военен трибой. От една година извън класирането се вкарва и плуването, но то още само навлиза.

Резултатите не се отчитат в класирането. Предстои като пета дисциплина да е преминаването на специална полоса, която ще имаме само ние. Тя е 500-метрова с 20 типа препятствия от различен вид. Тя е доста интересна и сложна и изисква всестранна физическа подготовка.

На полосата не се стреля. И на следващия програмен съвет ще приемем решение, след което ще започне проектирането и изграждането й. През тази година то със сигурност започва.

Ще има още един полигон за хвърляне на ръчни гранати. Ще има подвижни мишени, т.нар. дистанционни мишени. Направихме наскоро и един център за водене на действия на специалните сили в сгради - изградихме постройка на 4 етажа, направена с контейнери.

В нея има различни стаи, отклонения, апартаменти. Върху нея има площадка за зависване на хеликоптер. От нея може да се стреля със снайпер и различно въоръжение.

Там ще има движещи се мишени с дистанционно управление, за да може вътре да се стреля с боеприпаси, които мястото позволява. В тези контейнери не можем да стреляме с бойни патрони.

- Какво става с бронираните машини, които трябва да получите?

- Ще получим 98 броя. Договорът бе сключен през декември. В ежедневен контакт сме със самоковската фирма „Самел 90“. Нашите машини са модифицирани, имат повече пространство - като за Специалните сили.

Ние сме имали изисквания, които са влезли в нашите технически спецификации, и те са приети от фирмата. Това се леко бронирани, специални, по-подвижни, щабни машини, евакуационни машини. Договорът е за 3 години. Първите машини трябва да получим до май месец, а до края на годината - една трета, или 33.

Фирмата взима двигател и шаси на „Форд“ и „Тойота“ и върху тях се изгражда всичко - оборудване, бронировка, комуникационна апаратура. Можем да се гордеем, че проектът за по-малко от година мина всички етапи на защита. 

Като се започне от различните ведомствени съвети и комисии, проект от Института по отбрана, преминаването през различни бордове, преговорния процес със заповед на министъра, сключването на договора.

За нас е добре, защото в рамките на един бюджет от 49 милиона и 998 хиляди лева получаваме 98 машини от различни типове. И те са със специален дизайн, разработени по искането на Специалните сили. Това се случва за първи път в нашата история. И това, което получаваме за тази цена от една българска фирма, е много добро.

Ще имаме и логистичен център, в който да работят специалисти с адекватна подготовка и да извършват ремонти до определено ниво при нас. Знаете какви проблеми имаме за извършване на поддръжка с чужди фирми.

- С получаването на новите бронирани машини достигате ли максималното техническо ниво?

- С бързи темпове се опитваме да стигнем нивото на най-добрите. Никога не можем да кажем, че сме завършили модернизацията, защото самите средства за стрелба и комуникация непрекъснато се усъвършенстват. Нещо, което сега е модерно, след 15 години е тотално остаряло.

Това е един непрекъснат процес. За много години процесът по модернизация бе прекъснал. За капиталови разходи преди време за много години нямахме и един лев! Започнахме от 5 хиляди, 10 хиляди...

Сега имаме милиони за капиталови разходи - за ново въоръжение, снаряжение и ремонт на сграден фонд. Нашите сгради бяха - с малко шега, но не далеч от истината - от времето на Източнорумелийската милиция! Това е факт! Нямахме сгради под 70-80 години. Това са неща, които се изоставаха с години.

- Ще има ли конкурси за свободните места за военнослужещи тази година?

- Миналата година в онези условия направихме три. Третият, който започна в края на 2020-а, завърши преди 2-3 седмици и от него приехме 51 нови военнослужещи. Подразделението в Банкя по регистър ще бъде комплектовано.

И там ще има конкурс по документи. В момента в Силите за специални операции на Българската армия няма нито едно вакантно място за войник! И то при увеличение на щатовете през последните години. За първи път сме на 100%.

Предстои да приемем нов район - бившата авиобаза в Чешнегирово. Там евентуално след време ще се пренесе учебният център. Там извършваме учебно-тренировъчни дневни и нощни парашутни скокове. Там ще водим не само подготовка, но и ще изнесем учебния център.

Така ще имаме Црънча, района в Пловдив, новото формирование в Банкя и Чешнегирово. Без подкрепата на Министерството на отбраната нямаше да сме тук. Но и ние си свършихме работата да ги убедим да застанат зад този процес на модернизация.

При съвременните рискови заплахи в световен мащаб Специалните сили решават изхода от световните конфликти. Първи отиват и последни се връщат.


Генерал-майор Явор Матеев е завършил Висшето военно училище във Велико Търново със специалност "Разузнавач". През 2007 г. е в Националния институт по отбрана в САЩ. От 2019-а е командир на Съвместното командване на специалните операции, което бе сформирано от бившата 68. бригада Специални сили.