Всички пенсии през юли ще са по-високи от юнските, най-лошият вариант е да вземат увеличението с малко закъснение. Това заяви Искрен Арабаджиев е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС в интервю за "Марица". Ето какво още каза той:

- Г-н Арабаджиев, да бъдат ли спокойни хората дали НОИ ще успее да калкулира всички увеличения в срок и да си вземат новите пенсии на 7 юли?

- Да, колегите от НОИ имаха предварителна калкулация. Надявам се, че за тези няколко дни ще успеят да подадат данните до банки и пощи, така че да стигнат до всеки пенсионер. Но ако нещо се забави предвид кратките срокове, ще има второ плащане в рамките на юли или с пенсията за август. Това е в най-лошия случай - пенсионерите ще получат през юли увеличението на пенсията, но с отпадане на ковид добавката.

Тогава ще има намаление за някои пенсионери, но в рамките на месеца или максимум с августовската пенсия ще получат увеличението плюс 60-те лева. Няма да има ощетени пенсионери. В резултат на минималните актуализации през годините близо 50 процента от българите вземаха минималната пенсия. С промените от 1 октомври 200 000 от тези близо милион пенсионери ще излязат над минималната пенсия.

Това е ангажиментът ни като коалиция - все повече хора да вземат реалния размер върху това, на което са се осигурявали. 

- Прие се бюджетът, конкретно в частта му за пенсиите - кои са добрите и кои лошите новини за българските пенсионери?

- Новините са само добри. Въпреки горещите дебати, в крайна сметка беше приет изцяло проектът на Министерския съвет. Ще отлича две основни неща. Времево ще ги разделим от първи юли и от първи октомври.

За първи юли трябва да се знае, че минималната пенсия става 467 лева, а всеки един пенсионер ще получи 10 процента увеличение. 60-те лева добавка ще бъдат вкарани като част от пенсията. Така няма да има пенсионер с по-малка пенсия в сравнение с юни. Ефективно, нарастването на плащането ще е по-малко, тъй като 60-те лева, така или иначе, го получавах. Но като процент увеличението средно ще е над 20.

- А какво се предвижда за пенсионерите от 1 октомври?

- От 1 октомври предвиждаме нещо, което българските пенсионери чакат отдавна, а именно индивидуалното преизчисление на всяка пенсия с осигурителен доход от 2021 година, така че да намалим разликата между старите пенсии, направени със стария осигурителен доход, и тези с по-нов.

При това преизчисление важат правилата за индивидуален коефициент и години стаж към септември месец тази година, но се взема предвид тежестта на стаж за една година към датата на отпускане на пенсията. Това е важно да се знае. Ако един човек е пенсиониран преди 2008 година, тежестта на една година стаж е единица.

При пенсионерите сега е 1,35, тъй като ангажиментът занапред е работещите да получават по-голям коефициент на заместване. Така че ще има разлика между нови и стари пенсии по отношение коефициент на стаж, тъй като преди изискванията са били за пенсиониране с по-малко осигурителни години. Това намаляване на разликата между стари и нови пенсии е много важно, защото реално наваксваме за годините.

Трябва ясно да се каже, че формулата е еднаква за всички и това дали пенсионерът получава минимална или максимална пенсия зависи изцяло от годините стаж, индивидуален коефициент. Оттам идват разликите. Правим го от 1 октомври, защото в НОИ имат нужда от техническо време за преизчисляване за всеки пенсионер.

Обвързваме вдигането на тавана на пенсията от 2000 лева на 3400 лева от 1 октомври, така че веднъж хората да получават компенсация за изгубеното в предходните години, втори път българите на тавана на пенсията да получават действителния  размер. Очакваме от 1 октомври около 1000 пенсионери да получават тавана от 3400 лева, а действителният размер да е по-голям.

- Защо се спряхте на 3400 лева точно? 

- 3400 лева е 100 процента от максималния осигурителен доход. Плановете ни са за в бъдеще максималната пенсия да бъде фиксирана към максималния осигурителен доход, а последният да бъде фиксиран към средната заплата в България. Така всяка година ще растат максимални пенсии и осигурителни доходи.

Защо точно 3400 - освен че съвпада с максималния осигурителен доход и се помни, това число позволява на почти всички пенсионери да вземат максималния размер на своите пенсии. Давам математически пример. При пенсиониране от тази година се взима само осигурителният доход след 2000 година.

Ако един човек се осигурява за този период на максимален доход, то има индивидуален коефициент от 3,5. Превърнато с 40 години стаж, тежест и т.н., това прави пенсия от около 2500 лева. Така че вдигането на тавана ще позволи на тези хора да взимат истинския размер на пенсиите си. Ще стимулираме хората да се осигуряват на истинската си заплата, знаем, има доста фирми, където се плаща на ръка или в пликове.

Искаме да върнем доверието в системата - всеки лев осигуровка ще отиде в по-висока пенсия. Всеки работник лесно ще може да сметне, че пенсията му ще бъде около 55 процента от осигурителния доход. 

-  Колко българи ще бъдат засегнати от предстоящото преизчисляване на пенсиите?

-  Въпросното преизчисление ще засегне 717 000 българи, докато това през юли - абсолютно всички. Тук виждам необосновани атаки на опозицията: защо само една трета от пенсионерите са засегнати.

Това е така, защото за много хора с по-скоро отпусната пенсия или заради увеличаване тежестта от 1 до 1,35, е по-изгодно да получават размера от септември, а не преизчислена пенсия. За една трета от пенсионерите, най-вече тези, приключили работа по-отдавна, преизчислението е благоприятен вариант. За едни ще се получи стотинки увеличение, за други неколкостотин лева. Средното увеличение за тези 717 00 пенсионери е 136 лева месечно. Аз направих примерна сметка с мой познат, пенсиониран през 1996 година, с 33 години стаж, трета категория, индивидуален коефициент 1,5. 

-  Каква професия, че ми стана интересно, има този „щастливец“ от Ловеч, предполагам?

- Да, от Ловеч, който си предостави любезно данните. Обикновен работник, много стандартен случай. Ето как му е вървяла пенсията и какво ще получи като увеличение, за да съм конкретен. През 1996 година се пенсионира, като последно му е преизчислена 2007 година. Така към 2008 година той получава 215 лева. През годините има малки увеличения до 258, 311 лева.

В края на 2020 година става 365 лева. Или за 12 години пенсията му нараства с около 150 лева. Към края на 2021 година, когато вече приложихме 5 процента увеличение, пенсията на въпросния човек става 383 лева.  След манипулациите от 1 юли с включване на добавките и преизчисления не тежестта, защото него го „лови“, пенсията му стига 636 лева.

-  Тоест, този пенсионер ще взема 635 лева от октомври?

-  Да. Това е показателно - за 12 години този пенсионер е получил увеличение от приблизително 150 лева, а сега за по-малко от две години нараства почти два пъти, или с близо 270 лева. Да, това е индивидуален случай, за всеки е различна калкулацията. Но нека хората са спокойни.

-  В цифри колко ще излезе на бюджета скокът на пенсиите?

-  За шестте месеца на 2022 година разходът е 1,4 милиарда лева. За следващата година разходът с октомврийското увеличение, което компенсира изоставането години назад, ще стигне 3,7 милиарда лева отгоре. Пари в бюджета има, това трябва да се каже. Разходът за пенсии в България като процент от БВП след това огромно увеличение става около 10. При средно за Европа от 13 процента. 

- Последно, ако правителството падне, каква ще е оценката ви за свършената работа? И първата ви задача в социалната комисия, ако оцелее?

- Първо, изключително съм разочарован от последните два месеца. Тъкмо бяхме набрали инерция и започнахме сериозните реформи, но всичко приключи и трябваше да се занимаваме само с оперативни задачи. Ако имаме перспектива, ще направим цялостна реформа за хората с увреждания.

Тези 2 милиарда лева, които ги насочваме към 670 00 българи с ТЕЛК, да бъдат преосмислени, така че наистина тези хора да живеят по-добре, да бъдат върнати на пазара на труда, да се чувстват полезни. Сега системата дава на много хора малки суми и целта не се постига.

Но трябва сериозна реформа. Да видим всеки човек с ТЕЛК каква нужда точно има. А не от процента инвалидност да зависи сумата. Това за мен е грешка. При вариант две - ако няма правителство, просто отиваме на избори. Вече много по-ясно ще говорим с хората какви точно са приоритетите ни.

Визитка

Искрен Арабаджиев е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС. Роден е на 14 юли 1991 г. в Ловеч. Магистър по счетоводство и одит от Софийския университет. Още като млад има интерес към политиката, става член на Студентския съвет. Известно време е и зам.-кмет на столичния район „Студентски“, издигнат и представляващ „Демократична България“. На парламентарните избори през ноември 2021 г. е водач в листата на „Продължаваме промяната“ за 11-и МИР Ловеч, откъдето е избран.