Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност. Това коментира пред журналисти в парламента финансовият министър в оставка Асен Василев. 

"Бюджетът според мен е трудно изпълним, но изпълним, но наистина се заложиха много антикризисни мерки и за домакинствата, и за пенсионерите, и за бизнеса с цената на електроенергия. Силно се надявам се с този бюджет а помогне на всички българи а посрещнем всички тази турбулентна криза по-спокойно.

Мерките, предвидени от правителството, са за два милиарда лева, парламентът добави допълнителни 760 милиона върху бюджет, направен с изключително много социални разходи", каза още Василев.

"Мисля, че това е бюджетът, който от една страна запазва инвестиционната компонента, от друга страна дава възможност наистина да се направят необходимите социални разходи", добави Василев.

„Пенсиите бяха изчислени от НОИ по проекта на правителството, който бе приет. Би трябвало да бъдат изплатени нормално в началото юли”, заяви той.

Помолен да коментира нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова, Василев каза, че по този въпрос трябва да се произнесат дипломатите. "Политически импровизации не са най-доброто нещо", уточни той. 

„Външно министерство най-добре могат да отговорят на този въпрос”, подчерта Василев.