В много сериозна ситуация на заболеваемост от грип сме. Легла за болните от COVID-19 ще има, притеснителното е, че няма специалисти. С изчерпани сили сме и без никакви предпазни средства. Това заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова.Коя е д-р Гергана Николова?
Тя е общопрактикуващ лекар с над 30 години стаж. Специализирала е вътрешни болести и обща медицина. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Ето какво още сподели тя в интервю за в. Монитор:

- Д-р Николова, Втора градска болница бе преструктурирана, за да приема заболели от COVID-19, останалите болници в София имат ли капацитет да поемат болни от корона вирус?
- В случая най-много ме притеснява това, че здравната система има липса на медицински специалисти. Капацитет за легла има. Виждате, че в Италия има недостиг и се прехвърлят лекари от една област в друга, говори се за мобилизация на хора в пенсия. Не знам обаче как би се случило това у нас, защотои в момента сме натоварени максимално между двете грипни вълни и новия коронавирус.

С изчерпани сили сме и без никакви предпазни средства. Хубаво е, че ще има болница, но трябва да има и екипи, специализиран персонал които да работи и да разбира от това. Ние сме в много сериозна ситуация на заболеваемост от грип. Сезонните заболявания също са много тази година, броят на болните от коронавирус също се променя.

- Въпреки ситуацията с недостиг на персонал, част от медицинското съсловие намира време и за протести, какво е вашето мнение?
- На този фон, за мен е необяснимо и неразбираемо медицинското съсловие да протестира и да повдига въпроса за заплатите. В момент, в който цялата система се подготвя за активен отпор срещу новия COVID-19, това е някак абсурдно. В момента при нас е като във „военно положение“ – изпитание за силите и способностите на медиците, и не парите са акцент.

Ние също губим средства – купуваме маски и дезинфекционни материали на доста по-високи цени, ще имаме сериозни финансови загуби, защото се натоварват клиничните пътеки, но не смятам, че трябва да застанем пред вратите на лечебните заведения и да протестираме за пари.

- А подкрепяте ли колегите си, които протестираха пред белодробната болница, затова, че нямат необходимите санитарни материали за предпазване в работата си с евентуални преносители на коронавирус?
- Да! Недопустимо е хора, които работят с пациенти, изследвани за корона вируса да бъдат без лични предпазни средства, да нямат маски. Така автоматично губим хора, които са подготвени да се справят с пациенти с дихателна недостатъчност, да „отстреляш“ тези специалисти, да ги вкараш в 14 дневна карантина или да ги разболееш, и да няма кой да ги замести, е безумие.

Най-големият недостиг е на медицински специалисти, защото маски и предпазни облекла ще внесем, но специалисти няма от къде да намерим. Ако могат да се произведат маски за 10 – 15 дни, то специалисти не могат да се произведат, затова е важно да се пазят и ценят.

- Колко са пациентите ви под карантина, тези които вие наблюдавате и как поддържате връзка с тях?
- Четирима са пациентите ми под наблюдение, откакто се въведе карантина за хора, пристигащи от рискови страни. Това е и периодът, от който започнахме да издаваме болнични след попълване на анкетни карти на границата. В тях са упоменати имената на пациента, неговите лични данни, както и адресът, на който ще пребивава следващите 14 дни, както и кой е неговият личен лекар.

Ние получаваме картите от регионалните здравни центрове. Свързвам се с пациентите си по телефона –следя здравословното им състояние и дали има и най-малка промяна – говорим си за температура, болки в гърдите, общи неразположения. Това е само част от наблюдението, което осъществяваме.

- Успявате ли да отговорите на всички обаждания?
- Трябва да бъдат настоятелни и търпеливи. Кабинетите са пълни, има хора с температури, вируси, пневмонии. Доста говорим по телефона, заради разясненията, които всички лични лекари трябва да даваме на пациентите, прибрали се от чужбина – с тях трябва да поддържаме ежедневна телефонна връзка. Някой път може да се наложи пациент да звънне 4 или 5 пъти, но когато става въпрос за здравето, човек не бива да подценява мнението и съвета на своя лекар. Когато има добра информираност – нещата се случват по правилния начин.

- Как се установява нарушението на карантината?
- В малките градове е много лесно, защото всеки колега знае, че пациентът му се е прибрал от чужбина и е в карантина. Не е изключено да го види в кафето да общува с приятели. Тук дори не опираме до това дали да се плати или не болничният лист, а за това, че трябва да има санкции. Така се процедира в някои от другите страни. Там дори е предвидено лишаване от свобода до 3 месеца, заради това, че поставяш под риск общественото здраве.

- Колко са случаите на нарушена карантина?
- Мисля, че никак не са малко. Това е породено от липсата на самодисциплина и информираност, за последиците от самоволни решения.

- Има ли притеснения сред възрастните ви пациенти, как приемат те факта, че COVID-19 заплашва живота?
- И сега изпратих пациент за хоспитализация. Става дума за мъж, който е на 70 години и преболедува една пневмония през февруари. От няколко дни е с температура, която достига до 39.6.

След изписване от болница обаче,той  не си бе направил двата контролни прегледа по клинична пътека и сега отново е стоял два дни в къщи с висока температура и се е самолекувал. Паника няма, а по – скоро неглижират състояние си. Аз не казвам, че всеки с температура трябва да отиде на лекар, но поне да се обади и да съобщи за състоянието си, за да мога да преценя дали е спешно.

Защо тогава хората се презапасяват и се усеща паника?
- Заболяването е ново, екзотично, страшно много се говори за него. Има висок индекс на заболяване, доста по-висок от грипа. Хората са притеснени, защото се заразяват много повече от един сезонен грип.

- Има ли увеличение на заболелите от грип В?
- Да, има и много деца, също така и възрастни. По цял ден идват хора с температури и остри респираторни заболявания – това е основният контингент. Необходимо беше да са увеличи ваканцията за учениците. Предстои да се направи анализ в края на седмицата на броя и процента заболели в София, всеки ден ситуацията е динамична и се следи и анализира постоянно.

- Успявате ли да покриете личните посещения, които изпълнявате?
- За момента да, занапред не знам как ще е, защото е страшно.

- Обмисляте ли варианти да ограничите посещенията на рискови групи пациенти?
- Спрели сме женската и детската консултация, а на възрастните сме казали да не идват, ако нямат сериозни здравословни неразположения. Апелирам хората, които не са в спешно състояние, нямат хронични болести и не са със сериозно страдание, да си останат в къщи и да се самоограничат.

- Самоограничаването и самодисциплината ли трябва да са приоритет на хората в тази ситуация?
- Сега станахте свидетел на разговор с колега, завърнал се от рискова страна, който се чуди защо и дали да е в карантина. Апелираме всички. Нека знаят, че ако си били в зона на заразяемост, задължително да спазват карантинния период, да се изолират, да не са в контакт с други хора.

Но реалността е такава, че някои се чувстват добре и си казват - „няма да стоя тука като мога да отида на кино или да се видя с приятели“.

Ако в такава ситуация човек, преносител на корона вируса се срещне с някой с по-слаба имунна защита, е сигурно, че ще се предаде заразата. Така се стига до препредаване, до момента, в които някой не се види с възрастен роднина, където заболяването ще протече наистина тежко.

- В София, много трудно се намират и санитарно- хигиенни средства, така ли е, и как ще се овладее тази ситуация?
- Защитни материали няма никъде, включително и за лекарите на първа линия. Трудно се снабдяваме, а ние трябва да ги сменяме често. Периодът съвпадна с първата грипна вълна, после втората, която продължава и в момента, и затова се изчерпаха всички материали.