Социологът Евелина Славкова предрече, че вотът на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов няма да мине. "Политическото поле обаче вече е минирано", поясни социоложката.


Коя е тя?
Евелина Славкова е представител на младото поколение социолози в България. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Съосновател на Изследователски център „Тренд”, Член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). Експерт в сферата на  маркетингови и електорални  изследвания,  политически, демоскопски и социални проучвания.

Ето какво още каза социологът Евелина Славкова за политическата обстановка у нас в интервю за в. Марица:

- Какво ще стане с машинното гласуване при евентуални бързи избори?

- Това е много деликатен момент - машинното гласуване в изборното законодателство. Машини все още няма. Т.е. попадаме в ситуация, при която, при подадена оставка сега няма да има Народно събрание, което да коригира изборното законодателство.

Така записаното в законодателството няма да може да бъде изпълнено от ЦИК. Това означава, че след евентуални предсрочни избори всяка от политическите формации, която не е доволна от резултатите си,  може да оспори легитимността на избора.

Т.е. можем да изпаднем в ситуация, в която проведените предсрочни избори  да се окажат нелегитимни и законово. И това да създаде и моралния казус за избора на следващото Народно събрание и правителство.

- След коалиционен съвет управляващите обявиха, че правителството е решено да довърши мандата си докрай. Това мисия възможна ли е?
-  Ще бъде трудна за изпълнение мисия. Но още в началото на протестите видяхме доста сериозна решителност от страна на премиера за изкарване на пълния мандат на това правителство. Ще има голям ремонт на кабинета - ще бъдат освободени негови членове, които хората чувстват като дразнители. Този стил на премиера за освобождаване от определени  фигури  наблюдаваме много ясно в рамките на кабинета „Борисов 3”.

През 2019 г.  например той се освободи от един от най-близките си хора в лицето на Цветан Цветанов. Т.е. няма никаква изненада в тези стъпки. Разбира се, анонсирането на  тези три министерски оставки беше опит да се премери от страна на правителството дали напрежението ще спадне. Напрежението обаче продължава и ще продължи.

- Защо Борисов е такъв противник на варианта служебен кабинет?
- Премиерът вероятно е убеден, че служебен кабинет в тази ситуация ще бъде реваншистки спрямо ГЕРБ. Чухме негова изказване, в което  нарече варианта служебен кабинет абсурден. Вероятно премиерът смята, че подобен кабинет може да извади в публичното пространство неща, които да попречат на ГЕРБ да имат добър резултат на следващите избори.

Видно е, че ГЕРБ искат да удължат периода на пребиваването си като правителство в рамките на това Народно събрание, което ще им даде повече възможности за реакции и корекции, за да нямат съществена щета на следващите парламентарни избори.

Спомняме си кабинетите "Борисов 1" и "Борисов 2" и подадените  оставки. Там не се усещаше това колебание. Сега ситуацията е коренно различна. Явно конфликтът и растящото напрежение с президентската институция са достигнали до такава точка, че виждаме раждането на нов образ на Борисов.

Алена попари Радев и Цветанов! Промяната иде през 2023 г., а Борисов...

- А едни предсрочни избори не дават ли сериозен шанс на ГЕРБ пред опонентите?
- Да, за ГЕРБ принципно е по-печелившо да подадат оставка и да се отива на бързи избори.  Най-малко защото останалите политически формации, които виждаме в момента на терена - част регистрирани, част все още не, ще бъдат по-неподготвени за по-бърза изборна ситуация.

Борисов обаче не прави тази стъпка. Вероятно наистина в редиците на ГЕРБ, в самия Борисов има напрежение по отношение на служебен кабинет.  Това е част от обяснението. Тепърва ще станат ясни другите мотиви.

В следващите дни ще наблюдаваме рокадите в кабинета. Смятам, че ремонтът, за който беше дадена заявка, наистина ще бъде много драстичен.  

- Ще бъде ли обаче това достатъчно за туширане на протеста?
- Не, това не означава успокояване на протеста. Смятам, че той ще продължи доста дълго време. Ала градусът на напрежение, който  в момента е много висок, ще спадне.

Тези протести обаче са оздравителни. Винаги съм била на мнение, че мирните протести, без ексцесии, без провокатори имат оздравителен характер и разтърсват всички в политиката, предупреждават за прекрачени граници.

- С какво сегашните протести са по-различни от тези през 2013 г., с които често биват сравнявани?
- В протестите сега участват много млади хора, които отправят много важни послания - че искат да живеят в тази държава, но тя трябва да се подреди. Това е новото поколение протестиращи, хората, които си представят живота в България, виждат перспектива тук, но след корекции на негативите. Ето това е положително в протестите. И е важно. 

- Ще помогне ли енергията на протестите да мине петият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", внесен от БСП?
- Има още една разлика между сегашния протест и този от 2013 година - тогава сякаш всяка от политическите партии се опитваше да яхне недоволството. Сега има послания, но никой не се опитва яростно  да яхне протеста.

Много е трудно да се правят аритметични сметки по отношение на вота. Но резултатът ще е много интересен, защото ще се види обликът на всички политически партии. ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие.

БСП, разбира се, ще го подкрепят. Обединени патриоти ще гласуват против като част от коалиционното управление. Воля най-вероятно ще гласуват против. Трудно е да  се даде точна преценка, но  по-скоро правителството няма да падне.

- Ако вотът на недоверие не успее, какви са възможните действия на БСП?
- При сътресенията, които се случват, ако БСП отбележат неуспех на вота, това ще е огромен негатив към тях. Но никой от хората, които са на улицата в момента, не припознава в лицето на БСП алтернатива. БСП загубиха и продължават да губят много политическа инерция във вътрешнопартийната битка.  Дори според мен малко със закъснение реагираха и по отношение случващото се на площада, въпреки че веднага отидоха да подкрепят президента.

Но вътрешнопартийната битка е ключова за БСП. Представете си, в момента пада кабинетът, назначава се служебен, а БСП са в патовата ситуация да не знаят кой им е лидер.  Така че БСП са също в много деликатна ситуация.

- Има ли ходове президентът? Непреодолима ли е пропастта между него и управляващите?
- Този конфликт продължава няколко години. Битката е по-скоро личностна, отколкото институционална. И Борисов, и президентът Радев са представители на институции, което превръща конфликта в институционален. А това срива доверието към институциите, което съвсем не е на високо ниво.

В първите два дни президентът Радев като че ли смяташе, че протестът е в негова подкрепа. И тръгна да го оглавява - с изказвания, с разговори с протестиращите. Много бързо обаче те усетиха, че това е сякаш вземане на една позиция, а този протест по дефиниция е срещу всичко, което наблюдаваме у нас като политика.

Поради това протестиращите бързо изместиха фокуса от президента и от усещането, че държавният глава оглавява и се превръща в централна фигура на недоволството.

- Ако протестите продължат, кой е най-добрият възможен вариант, който да не донесе прекалено шокови сътресения за държавата?
- Вече няма нещо, което да не донесе сътресения, защото политическото земетресение е факт. Каквато и стъпка да се направи, много трудно ще мине без щета в някаква посока.

Въпросът е, че ако протестите се разширяват, ако се стигне до тежки провокации, дори ексцесии тогава политическата ситуация ще се върне в изходна позиция. Но при тази динамика прогнозите са много трудни. Видяхме как започна всичко - като бомба, която никой не виждаше, но в един момент бе настъпена и избухна. Бъдещото поле е минирано - в политически и социален аспект.