Бившият служебен премиер на Росен Плевнелиев - Марин Райков, сега посланик в Лондон, протестира за оставката на кабинета и главния прокурор.

Райков, който като служебен министър-председател се самоназначи за посланик в Париж, вчера се присъедини към стотината протестиращи сънародници в британската столица с думите, че ги "ги представлява и работи за техните интереси", информира "Дарик".

Няколко часа по-късно дойде и официалната реакция на посолството, оглавявано от Райков. Според позицията на амбасадата ни на Острова той е бил злепоставен, а е отишъл на протеста, за да чуе исканията на сънародниците си.

"Във връзка с тиражираните в последните часове спекулации относно решението на посланика на България в Лондон Марин Райков да излезе пред Посолството и да се срещне с протестиращите, дипломатическата ни мисия държи отново да повтори думите на ръководителя на мисията:

„Посланикът на Република България е представител на държавата, на всички институции и на всички граждани, независимо от тяхната политическа чувствителност. Той не взима страна по вътрешнополитически теми, не подкрепя и не се противопоставя на едни или други вътрешнополитически тези, но е длъжен да чуе своите сънародници и не може да им обърне гръб.”

Всякакви други тълкувания и интриги имат за цел да злепоставят всички, които през последните дни проявиха цивилизовано и толерантно поведение в рамките на протестите – както от страна на протестиращите, така и от страна на Посолството.

Позицията на посолството в Лондон активно се споделя в социалната мрежа от бившата пиарка на Райков като служебен премиер - Ивет Добромирова, която го защитава. Съпругът на Добромирова - адвокат Румен Петров, е сред защитниците на Пламен Георгиев от Държавната комисия по хазарт, посочен като съпричастен към ОПГ на Васил Божков.

По новината за излизането на Райков сред протестиращите, бившият дипломат, после депутат и политик, Велизар Енчев не се сдържа и реагира във Фейсбук, че истинската подбуда за посланическия протест е дипломатическата кариера.

Преподавателят по международно право не спестява документалната подробност, че Райков е излязъл да протестира на улицата, понеже от мисията зад граница може да го "прибере" само президентът Румен Радев с указ.

"НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ХАМЕЛЕОНА: ГЕРБЕРЪТ МАРИН РАЙКОВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ГЕРБ! Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт - посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен - законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ", написа във Фейсбук Велизар Енчев.