Политическата обстановка в страната става все по-динамична. Слави Трифонов размести пластовете, като огласи, че изважда неговата партия ИТН от управляващата коалиция. След този ход стартираха безброй анализи, коментари и прогнози затова какво ще се случи с властта у нас.

По всички горещи политически теми агенция БЛИЦ потърси за експертен коментар съоснователя на социологическа агенция "Тренд" Евелина Славкова.

Все повече се доближаваме до варианта предсрочни избори, смята Евелина Славкова

- Как ще коментирате решението на Слави Трифонов да излезе от управляващата коалиция и да изтегли всички министри на ИТН?

- Няма особена изненада в събитията, които се разиграха в последните дни. Може би очакванията бяха, че няма да се случи точно в този момент, но на всички беше ясно, че при тази коалиция няма как да не се получи разрив. Разривът беше във фундамента на тази коалиция от толкова различни политически партии и формации.

Бяха видни още в началото и конфликтните точки, които щяха да доведат до напрежение и една такава тема е вдигането на ветото за Северна Македония например. Два въпроса стояха още в началото – кой ще хвърли кърпата първи и каква ще бъде темата, която ще доведе до тази ситуация.

Слави Трифонов разтури коалицията, изтегля всички министри на ИТН БЛИЦ TV

- Какви са вариантите за власт без шоумена и политик?

- Ситуацията е повече от сложна и в следващите дни и седмици ще видим развръзката на тази ситуация. Идеята за управление на малцинството и то в тази динамична кризисна ситуация е повече от екзотична. Въпросът е кой ще гласува новите министри? Коя политическа сила ще подкрепи новите кандидатури или ще играе с кворума?

От друга страна коя/кои политически формации искат да управляват в период на кризи, когато трябва да се вземат много непопулярни политически решения. Мисля, че все повече се доближаваме до варианта за предсрочни избори, но не трябва да изключваме съвсем и опит за съставяне на експертно правителство. Вариантите са няколко и все още ситуацията трудно очертава решението.

- Партията ИТН ще се раздели ли след този ход на лидера й или ще остане единна?

- Родиха се хипотези за разцепление на ИТН, но все още няма видни сигнали в тази посока. По-скоро смятам, че групата ще остане единна. Ясно е че това управление дори да продължи още малко живота си, в някакъв момент ще се ходи на предсрочни избори и този факт също ще окаже влияние върху решенията на депутатите от ИТН.

Групата на ИТН ще остане единна, след като излезе от коалицията, категорична е социоложката

- Ако изборите бяха днес, каква ще е класацията и какъв парламент ще имаме? Коя политическа формация би загубила най-много в сравнение с последния вот и коя ще дръпне главоломно в надпреварата?

- Няма да има драматична промяна в състава на едно бъдещо Народно събрание от това, което имаме в момента. Със сигурност ще има преподреждане. Има и вероятност към бъдещ състав да се добави и партията на Стефан Янев, но това зависи от много обстоятелства.

Големият въпрос, които е още по-трудно решим, е какво се случва след евентуални избори. Кои политически формации ще съставят кабинет? Нямам как партиите от тази коалиция да не загубят някаква подкрепа на изборите.

Дори за ПП е по-добре да отида на избори сега, докато сривът в подкрепата не стане съвсем необратим. Възраждане от своя страна, с натрупаните политически дивиденти и това, че често се озовават сами на политическия терен по определени теми, могат да добавят електорална подкрепа. Тепърва с инструментите на социологията ще мерим развоя на ситуацията.

- Коя е най-вероятната дата за предсрочни избори?

- Ако се съгласим, че това е пътя, по който ще се върви, то есента е най-вероятния момент за предсрочни избори.

Чисто конституционно, след подаване на оставка на дадено правителство, нейното приемане, следва разиграване на рулетката с даване на мандат на първите две политически формации за съставяне на кабинет и след ако не се реализира се дава трети мандат на политическа партия по избор на президента. След това в рамките на 60 дни се насрочват избори за народни представители.

По тази сметка, ако влезем в хипотезата, че в следващите седмици ще тръгнем по пътя на предсрочни избори, то наесен трябва да се явим отново пред урните.

Извънредно! Масов бой в Народното събрание ВИДЕО

- Как ще коментирате скандала в НС, при който депутати едва не се сбиха? Това се случи на 1 юни пред 50 деца, които бяха специални гости в парламента.

- „Недопустимо“ е първата мисъл, която ми дойде на ум, когато прочетох за тази ситуация. Но стигането до тези конфликти не е особена изненада в контекста на високите нива на напрежение, които се виждат в залата.

Все пак политическата класа не трябва да забравя, че всичко, което правят е видно и те трябва да бъдат пример за обществото и за младите хора, а не политическата комуникация да бъде сведена до махленски разправии.

- Защо се стигна до обтягане на отношенията между премиер и президент и вижда ли се развръзка?

- Президентът даде летящ старт на Кирил Петков и Асен Василев, от който те се възползваха напълно. Не виждам особена изненада и в обтягане на отношенията между тях поради ред причини. Първо, тези конфликти между президент и изпълнителна власт не са неочаквани.

Второ, след влизането във властта на ПП бяха уволнение много хора на Радев, които заемаха позиции в следствие на двата служебни кабинета през изминалата година. От друга страна, Радев много бързо реши да се дистанцира от тази коалиция и най-вече от Кирил Петков и Асен Василев, за да не трупа на гърба си негативите, които те много бързо започнаха да събират.

Преписването на този кабинет на президента е нещо, което е повече от ясно, че той не желае. Това са само част от детайлите, които доведоха до обтягане на тези отношения.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ