Бившият служебен премиер Стефан Софиянски коментира настоящата сложна политическа ситуация в интервю пред "Марица"

- Г-н Софиянски, какво се случи точно, че падна правителството на Кирил Петков?

- Аз виждам лично повторение на 1992 година, когато БСП и ДПС бутнаха демократичното правителство на Филип Димитров. Казвам го като участник в събитията, тъй като бях шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения, тоест с ранг на министър.  Историята се повтаря, БКП 2 и ДПС бутнаха демократичното правителство, защото за мен ГЕРБ винаги е било второто разклонение на БКП след БСП. Към тях като карикатура се прикачи „Възраждане“, което буди смях.

- Пропускате хората на Слави Трифонов.

- Аз нямам точна информация какво се случи, та Слави напусна коалицията и гласува срещу правителството. Това негово действие ме учуди.

- Мнозина обвиниха, че има задкулисие, което му дърпа конците?

- Аз лично не вярвам в това. Слави е емоционален и неподвластен на влияние. Мое мнение.

- Но изтъкна темата "Македония", което според мнозина е само параван.

- Вижте, темите бяха две - неадекватни финансови мерки спрямо кризата и Македония. Ще започна с първите, защото слушах внимателно дебата. Ами опозицията така и не каза какво трябва да бъде направено. Чух само критики, а никакви аргументи. Темата "Македония" е смешна в този момент.

Знаете ли, ако аз бях премиер, изобщо нямаше да я поставям на дневен ред, ако ще целият Европейския съюз да ме притиска. Това ли е проблемът на България в момента! Това ли е проблемът на обикновените хора! Ама изобщо не ме интересува какво мисли ЕС. Искам да си оправя моята държава, пък тогава да се занимавам с Македония. 

- Факт е, че хората се интересуват на първо място от цената на храните и бензина.

- Ами, разбира се! И ще кажа нещо за ГЕРБ, които побързаха да подкрепят предложението на френското председателство. А вие - лично Бойко Борисов, ГЕРБ и ВМРО какво правихте 6 месеца по време на българското европредседателство! Защо не внесохте тогава предложение за Македония. А после наложихте вето! Така ли беше! Точно ГЕРБ и ВМРО носят вина за Македония, че 6 месеца не направиха нищо. По-точно - и те, не оправдавам другата страна. Съжалявам, че съм по-емоционален, но темата ме вбесява.

- Добре, но ако правителството беше силно, едва ли щеше да падне, къде сбърка?

- На първо място приемането на този План за възстановяване и устойчивост! 4 кабинета, може да бъркам бройката, не успяват да го приемат. Даже имаше министерство заради Плана. Какво прави това правителство 6 месеца, та не приема един план! Та това са свежи пари в държавата, които отдавна трябваше да са започнали да влизат.

Второ, хаос при антикризисните мерки. Кабинетът правилно вдига пенсиите. Това е единият лост срещу инфлацията. Въобще, вдигането на парите на всички хора, които не са в трудова възраст или нямат шанс да работят.  Другият лост е сваляне на ДДС. Но на абсолютно всички стоки, да кажем, на 17 процента. Другото е лобизъм. Сваляш на ресторантьорите, на другите - не. Какво е това! И доведе ли до резултата? Не.

- Как оценявате политиката на правителството спрямо Украйна?

- И тук кабинетът прояви колебливост. Каквато и позиция да заемаш, трябва да е категорична. Ясно, руската агресия трябва тотално да бъде осъдена. Иначе съм по душа пацифист, не мога да приема да дадеш и едно оръжие, с което се убива човек. Лично мое мнение е, че трябваше да приемем по-радушно украинските бежанци.

Те са близки до нас, могат да се разберат с българи и поляци, не с румънци и унгарци например. Ето, в моята вила до София живеят 7 украинци. Дъщерята Ива ги намерила във Фейсбук или някъде в интернет, поканила ги. Дали сме им цялата вила. 

- Поздравления на Ива и цялото семейство за този жест. Последно, ще има ли ново правителство, или влизаме в серия от избори?

- Ще ви отговоря по този начин - ако има отговорни депутати, ще има правителство. Защото България се нуждае от спешни мерки срещу кризата. Ето, трябва да се гласуват 22 закона по Плана за възстановяване. И пак се връщам, как са го правили, та се налагат толкова корекции! Ами напиши го така, че да са минимални. Пълен провал!

Направо на поправителен ни върнаха. Но хайде, и аз съм бил на поправка (смее се). Работят ли депутатите, правителство ще има, защото работата увлича. Ако обаче се повтори този махленски дебат, който чух, отиваме на служебен кабинет. Срам ме беше да слушам как депутатите се занимават кой с кого бил спал и други глупости.