След смъртта на 9-годишно момче от многодетно семейство, полицията образува досъдебно производство, в което разследва и версията за склоняване към самоубийство.

Възможно ли е това да бъде причината за трагичния инцидент и каква е съдебната практика в такива случаи - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира адвокат Людмил Рангелов.


"В такива случаи, за да може изобщо да се провежда досъдебно производство, се приема условно, че има някакво престъпление. Звучи шокиращо, но това е стандартна процедура, дългогодишна практика. В случая това е една работна теза.

Теоретично, може да бъде повдигнато обвинени за някаква лекарска грешка, за някакви храни, в които има опасни за живота вещества. Но това ще стане след съответните изследвания, за да се види каква точно е причината за смъртта на детето. Обикновено самата хипотеза склоняване към самоубийство, рядко се среща", посочи юристът.

Адвокат Рангелов коментира и поредния случай на домашно насилие, при който преди броени дни мъж преби жена си на бензиностанция и дори произведе изстрел срещу нея.

"Това е вече проява, която се обхваща и от Наказателния кодекс. Ние имаме един сравнително добър закон - до дни се развиват процедурите за защита на жертвите от домашно насилие", изтъкна Рангелов.

По отношение на глобата за България след расистките прояви на мача с Англия, правозащитникът заяви, че законът срещу футболното хулиганство у нас е добър.

"Моето мнение за този закон е, че той е много подробен и добре обхваща всички прояви на спортно хулиганство. Друг е въпросът вече как се прилага", завърши Рангелов.