Десет са автомобилите, останали под срутилото се в 13.30 ч. днес строително скеле на Националния армейски комплекс на бул. „Скобелев” 23. Главният изпълнител на строежа, фирмата “Ху-Фу”, и Министерството на отбраната влязоха в спор кой носи отговорност за случая, а един работник е в шокова зала в “Пирогов”.
Част от съоръжението – откъм ул. “Княз Борис І" - се е срутила ненадейно с оглушителен грохот, разказаха очевидци на инцидента. Другата част откъм ул. “Бузлуджа” е все още във вертикално положение и това усложнява задачата по разчистването. Двама работници са били на скелето и са паднали от височина между четвъртия и петия етаж. Единият се е отървал без наранявания, но другият е бил изваден с помощта на пожарникарите и в момента е в “Пирогов” с открита рана и счупена тазобедрена става.
Двамата са поставяли дограма на новата сграда на армейския комплекс. На това място до преди няколко години беше Националният военно-исторически музей. След преместването на музея в парка на Военната академия в квадрата между “Скобелев”, “Княз Борис І", “Бузлуджа” и “Цар Петър” започна мащабно строителство. Говореше се за армейски мемориал и петзвезден НАТО-вски хотел, подземен паркинг и други съоръжения. Междувременно част от дърветата в ограденото пространство погинаха, а фамозната постройка в южната част на терена вече изглежда завършена.

След днешния инцидент от МО /или от строителната фирма/ ще трябва да платят обезщетения на собствениците на автомобилите. До момента никой не е поел вина за станалото.
Изпълнителите на обекта от фирмата “Ху-Фу” твърдят, че “ползвателят” носи отговорност по време на работа. От МО разпространиха съобщение с контратеза: Съгласно договора, подписан с възложителя – бившата изпълнителна агенция „Военни клубове и информация”: „Изпълнителят носи пълна отговорност за безопасността на всички видове работа и дейности на обекта, за безопасността на работещите и за спазване на правилата за безопасност и охрана на труда”.
От „Ху-Фу” са избрали за подизпълнител за монтажните дейности фирмата „Блек пърл”, която е специализирана и сертифицирана по ISSO 9001 за извършване на строително-монтажни работи, уточняват още от МО. Именно „Блек пърл” е фирмата, която по свои критерии е наела работници за извършване на тези дейности. /БЛИЦ