11-годишната сестра на починалия на 27 октомври 9-годишен Стефан от Кардам ще бъде изписана в петък от варненската УМБАЛ „Св. Марина“. „Вече е напълно здрава“, съобщи началникът на направление „Педиатрия“ в здравното заведение проф. Виолета Йотова, съобщава "Труд".

Момичето бе докарано в болницата ден след кончината на братчето си. То бе в критично състояние – с тежък миокардит, гадене и повръщане. В малко по-леко състояние в стационара бе приета и 7-годишната й сестра, която се стабилизира за няколко дни и вече си е у дома.

По разпореждане на прокуратурата останалите три деца от многолюдната фамилия – на 4, 6 и 13 г., бяха приети за изследвания в добричката болница. Оказа се, че са клинично здрави и по преценка на социалните служби на 4 октомври те се прибраха вкъщи и вече ходят на градина и училище. „Получихме помощ от добри хора, за което сме много благодарни.


Донесоха ни дрехи и храни. Ще имаме проблем само с парите, ако дъщеря ми трябва да пие лекарства, след като я изпишат от болницата“, обясни майката Росица Маринова.

След трагедията първата работна версия на разследващите бе, че трите деца са пострадали от хранително отравяне. В кръвните им проби обаче не бяха откриха токсини. Резултатите от изследванията на храните също не показаха несъответствия, затова запечатаният местен магазин, от който семейството е пазарувало, вече е отворен.

Очаква се причината за смъртта на Стефан и разболяването на двете му сестри да стане ясна след приключване на съдебно-медицинската експертиза във ВМА-София. „Убедена съм, че става дума за лекарска грешка на Спешна помощ, която два пъти викахме на 27 октомври. Чак след като Стефчо почина, взеха другите ми две деца в болница“, подчерта майката.

Тя уточни, че ще изчака разследването за смъртта на сина й да приключи и ако то докаже тезата й, ще заведе иск срещу спешните медици в Генерал Тошево.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ