На 28 август, по стар стил Голяма Богородица, царистите ще отбележат 65 години от смъртта на цар Борис ІІІ, в Рилския манастир, където и тази година, както всяка друга се очакват много хора, за да почетат царското семейство. За кръглата годишнина те подготвят и възпоменателен вестник. За БЛИЦ царисти коментираха, че съзират съдбовен знак между катастрофата на първородния син на Симеон II Кардам, която стана на Голяма Богородица по нов стил в 16,00 часа и смъртта на цар Борис ІІІ, който е починал също на Голяма Богородица 1943 година в 16,20 часа.
Богородица е закриляла Кардам при катастрофата, коментират царистите и очакват да получат добър знак за здравословното му състояние именно на 28 август. Кардам е престолонаследникът, православен е и неговата карма е да изкупи греховете, злобата и завистта на народа си, допълват те. Като неслучайна виждат и версията за появило се животно пред лекия автомобил на Кардам. Те не откриват умисъл за отнемане на живота на княза в пътното произшествие, а намесата на Божията Майка да го спаси. Възмущават се и определят като пълна спекулация публикацията във в. "Уикенд", че лекият автомобил бил закупен с пари от изсечената дървесина в България. Той е 45-годишен, достатъчно преуспял човек в Испания, съпругата му е с царско потекло, и не разчита на парите на баща си, категорични са царистите.
За състоянието на княз Кардам, който бе приет в болницата "12 октомври" в Мадрид след тежка пътна катастрофа не се съобщават подробности повече от една седмица, тъй като желанието на семейството е, единствено и само когато има промяна тя да бъде съобщавана. Веднага след пътния инцидент лекарите и близки до семейството съобщиха, че състоянието му е тежко, но стабилно. Кардам има тежко мозъчно увреждане, в изкуствена кома и на апаратно дишане е, с изпочупени ръце. Той е в интензивното отделение на болница “12 октомври” в Мадрид. Съпругата му Мириам, която пътувала до него, е настанена с по-леки наранявания в клиниката “Ла Пас”. /БЛИЦ