През изминалата седмица станахме свидетели на най-тежкият пътен инцидент на Балканите. При катастрофата със северномакедонския автобус загинаха десетки, цели фамилии.

Какви са версиите за инцидента според главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески?

"Имаше спекулации за терористичен акт или експлозия с туби от нафта, които се разпространиха в нашите медии. Добре е, че прокурорът Сарафов сложи край на тези спекулации. В действителност и аз мога да дам сведения, че на мястото на инцидента видях няколко туби, които обаче бяха празни и не бяха засегнати от пожара", заяви Йовевски пред Нова тв. 

"От вашите следователи разбрах къде точно са се намирали тези туби в автобуса - в близост до мотора, а моторът беше най-малко засегнат, защото пожарът е избухнал в предната част на автобуса.

От друга страна фактите сочат, че фирмата която е извършила превоза, е имала нередовна документация от една страна, а от друга - може да се каже, че е имало преминаване на пътниците между автобусите във времето за почивка. Да, този автобус няма лиценз, но в случая лицензът не е проблем за тази катастрофа", каза още той. 

"Ако ние в Македония повдигнем обвинение, при липсата на 44 живота, само за липсата на разрешително, хората ще кажат, че си играем. Сега наш приоритет е да помогнем на българската прокуратура, а когато утвърдим, че тук някой е извършил престъпление, може да има и фалшифициране на определена документация, ние ще ги преследваме", допълни още Йовевски. 

Той обясни, че няма да има македонски следователи, които да се бъркат в работата на българската прокуратура. 

"Но тъй като става въпрос за македонски автобус и македонски граждани, е необходимо да бъдат доставени повече данни на територията на РСМ", завърши Йовевски.