Повечето домакинства, които останаха без ток след падналия сняг на 25 и 26 ноември, няма да получат никакво обезщетение, пише Труд бг.

Въпреки че по принцип, ако са без ток в в продължение на 24 часа по вина на електроразпределителното дружество, трябва да получат обезщетение от 30 лв., а след това за всеки 12 часа без ток им се полагат по още 20 лв.

Това стана ясно при изслушване в парламента на енергийния министър Румен Радев и председателя на КЕВР Иван Иванов за причините много хора да останат дни наред без ток заради падналия сняг.

Министър Радев обясни, че е издал заповеди за ограничено подаване на електроенергия за определени територии на две дружества - ЕРП-Запад и ЕРП-Юг, за да могат в периода на ограничено електрозахранване да оправят щетите от снега.

Иван Иванов пък обясни, че за времето на действие на тези заповеди обезщетения за домакинствата без ток не се дължат.

Заповедта на министъра за ограничено подаване на електроенергия за ЕРП-Запад е от 16,15 часа на 27 ноември, до 24,00 часа на 29 ноември, а за ЕРП-Юг - от 20,50 часа на 27 ноември до 20,50 часа на 29 ноември.

Оказва се, че само ако домакинство е било без ток повече от 24 часа след изтичане на срока на тези заповеди, има право на обезщетение от 30 лв. Но не стана ясно защо парите не могат да бъдат приспаднати автоматично от сметките им, а трябва сами да ги потърсят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук