Преди десетина години докато се правеха монтажно-ремонтни дейности по електрическото трасе, имаше много токови удари и ми изгоря хладилника на вилата.

Много е важно да укажете в жалбата си по ЕРП-то датата и часа, в които се е случило това. Прави се и копие до КЕВР, за да бъдете сигурни, че ще ви бъде обърнато внимание.

След като в техните дневници се вижда, че е имало прекъсвания с пикове, те не могат да ви откажат да ви компенсират, но това рядко се постига. Трябва да е абсолютно сигурно, чи причината е в тях. 

Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски. 

Тези дневници са електронни, всичко е записано там, то е като видеонаблюдение, посочи той.

В Търговския закон са записани 11 причини, поради които ЕРП-тата не носят отговорност за неудобства и проблеми. При снежната буря, на която станахме свидетели, по закон 2 от причините съвпадат, за да не се носи отговорност.

В този случай те се позозавават на силен вятър и обледеняване на проводниците. На енергийните дружества в този случай им беше невъзможно да се оправят, коментира той.

Бюджетите на енергийните дружества у нас са толкова изпилени от регулатора с оглед цената на електроенергията да е ниска, че не виждам възможност дружествата в този случай да плащат. Те просто ще фалират, коментира той.

Не само у нас при подобни екстремни ситуации абонатите не получават обезщетения. През януари тази година седем области в Германия останаха без ток за четири дни заради бури и хората нищо не получиха.

В САЩ 2021 година 14 дни нямаше ток и хората също не взеха нищо, така че не е само у нас. Просто има фактори, които сриват цялата инженерна подготовка, обясни той.

ЕРП-тата обаче трябва да вземат мерки по отношение на това, че без бури и непреодолими условия природни, на много места в България тока спира за малко и то често. Трябва да бъдат взети мерки срещу това, коментира той.

А за този случай с хладилника отпреди десетина години, не, не са ми платили хладилника, но получих компенсация - част от сумата, коментира той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук