Редица експертизи ще изясняват причините за тежката катастрофа край Стара Загора, при която в събота вечер загинаха шестима души. Прокурорът Алексей Ангелов е назначил шест медицински, три химически и петорна автотехническа експертиза, съобщи БНР.

Резултатите от експертизите ще са готови не по-рано от две седмици. Прокурорът Ангелов е снел показания от всичките 17 румънски граждани, пътували в автобуса. Шестима от тях, които са били будни по време на катастрофата са разпитани пред съдия. Автобусът не се е обърнал върху лекия автомобил, но го е влачил с предницата си и го е затиснал между платното и мантинелата. Двете румънски гражданки са намерени мъртви под автобуса, те са пътували на последната му седалка. Кръвните проби са взети от двамата шофьора, от младежа, управлявал Фолксваген-а.
Днес и утре психолози от Министерството на извънредните ситуации провеждат беседи с участвалите в спасителната операция 20 служители на Гражданска защита. В езиковата гимназия "Ромен Ролан" също очакват психолози от Комисията за закрила на детето към Министерството на труда и социалната политика. Те заедно със старозагорските си колеги ще проведат разговори с деца травмирани от нелепата смърт на техните съученици.
БЛИЦ припомня, че зверския пътен инцидент стана на 6 март вечерта. При него загинаха 18-годишните абитуриенти Павел Петров, Иван Етов, Пламен Тодоров и Тодор Чернилов - ученици от две френски паралелки на ГПЧЕ Ромен Ролан. Младежите са пътували с лек автомобил Фолксваген Голф. Отивали във вилата на Тодор в село Хрищени, за да празнуват имения му ден. Зад волана е бил Павел, с 3 месеца шофьорски стаж. На кръстопътя за село Хрищени, лекият автомобил е ударен от автобус МАН с чужда регистрация, превозващ туристи по трасето Букурещ - Истанбул. Автобусът е влачил няколко метра Фолксваген-а, обърнал се върху него и го затиснал в мантинелата. При катастрофата загинаха и две жени от Румъния.  8 март беше траурен ден за цяла Стара Загора. /БЛИЦ