В най-горещия ден от началото на годината 5 жертви на опасно високите температури в столицата, десетки колабирали в цялата страна. Досегашните температурни рекорди бяха прескочени в почти всички градове.
Д-р Николай Кирилов, завеждащ смяна ЦСМП - София разказва: "Имахме един случай, който за мен беше фрапиращ, един човек на около 85 години отишъл на маратонско бягане в Южен парк."

За няколко часа преди обед горещините в София взеха 5 жертви. През няколко минути сигнали за колабирали изпращаха линейки на адрес.

Д-р Николай Кирилов, завеждащ смяна ЦСМП - София допълва: "И аз апелирам хора - особено възрастни с хронични заболявания, хора със сърдечно-съдови заболявания, неврологични, те са рискови. Сега имаме съмнения дори за 27-годишен младеж за остър миокарден инфаркт. Да стоят в къщи на затворени прозорци и пуснати климатици, които имат такива, повече течности, по-лека храна и никакъв алкохол."

За да отговори, столичната Спешна помощ на сигналите за колабирали от жегите, днес заедно с дежурните медици работили и още 2 екипа, които по график трябвало да почиват. Освен за разумно поведение, спешните медици призовават оплакванията от летните вируси да са към личните лекари, а не на телефон 112, тъй като приоритет е нуждата от неотложна помощ.

Температурни рекорди

Най-горещо беше в Русе – цели 44°. Досега най-горещо на 1 юли там е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2°.
43° беше днес в Сандански. Само с градус по-малко – 42°, беше в Лом. 41° стигнаха температурите в Кнежа, Ловеч, Свищов и Пловдив.
В Хасково, Карнобат, Сливен, Силистра и Плевен термометрите в най-топлия момент показваха 40°. В София беше 39°.

Горещото време в Русе през последната седмица постави на изпитание всички жители и гости на града. По обяд централните улици и заведенията по площада опустяха, а хората потърсиха спасение на закрито. На откритите строителни обекти днес работното време беше променено от 6 до 13:30. Работниците от фирмата, която прави ремонт на водопровода на една от главните улици, днес бяха в изкопите и на багерите.

По данни на хидрометеоролозите в Русе вече от няколко дни дневните температури на въздуха "чупят" рекорди.

В Благоевград температурите стигнаха 40 градуса на сянка, толкова показваха термометрите на измервателната станция в Сандански днес в 14:00 часа. Час по-късно температурата в южния град достигна до рекордните за тази година 41 градуса.

Заради горещините строителни фирми от Югозападна България промениха работното време на служителите си.

"Когато има бригада, идват малко по-рано, за да може основната работа да се свърши до обед, докато не са напекли жегите. Осигуряваме най-вече условията за безопасност, трябва всички на строежа да са с каски, по жегите не работим, когато е най-жега. Студени минерални води са осигурени. В най-горещата част от деня се работи предимно вътре в сградите", разказва работник по санирането на един от блоковете в Благоевград пред БНТ.

"Ние сме на закрити помещения, не сме много отвънка, рядко излизаме така отвънка да поработваме сега на жегите. На закритото сме да, вътре боядисваме, такива работи, иначе на жегите няма кой да издържи отвънка. По принцип нямаме проблеми, имаме си кафе машина, имаме си фургончета като тези тук как са. Имаме си всичко, няма проблеми, но повече работим вътре на закрито или се местиш на сянката, не на жегата, поне за това нямаме проблеми с нашия шеф.", споделя още той.

До момента в инспекцията по труда в Благоевград не са постъпили сигнали от работещи на открито заради жегите.

Днес температурата в 15:00 часа в Пловдив достигна над 40 градуса. Централният градски площад опустя. Хората се спасяваха от жегите край басейните и планините. 

Освен за строителите жегите са изпитание и за други работещи навън. За екипа от реставратори и археолози на Голямата базилика в Пловдив почивка няма. Но всеки намира различен начин да се справи с жегата. 30-те работещи на обекта са снабдени с тенти, чадъри, шапки. На определено време те се разхлаждат и с вода.

Доц. Елена Кантарева - реставратор разказва: "Ние не можем да спрем работа, защото сроковете ни притискат, пък и това е нашият сезон в момента."

Инспекцията по труда в Пловдив вече проверява три фирми за неспазване на правилата. Ако се докаже нарушение, ще им бъдат издадени предписания. Ако те не бъдат изпълнени, фирмите могат да бъдат глобени от 1500 до 15 000 лева.