Над 200 военни от Карловската бригада, около 50 полицаи от РУП-Казанлък, 10 следови кучета с водачи и приятели на загубилия се Мирослав Късовски тръгнаха днес на мащабна акция в Калоферския балкан. Още около 10-ина приятели на изгубилия се 34-годишен компютърен специалист пристигнаха край Калофер, за да се включат в издирването днес.
Пред БЛИЦ шефът на Карловската бригада ген. Груди Ангелов обясни, че кризисният щаб, който е ситуиран в  Калофер, е взел решение днес да се обхождат мащабно двете страни на Балкана - откъм Калофер и откъм село Тъжа. Голямата надежда, че Мирослав е жив и бедства, идва от там, че в неделя сутринта за около 30 секунди е бил включен мобилният му телефон.

Приятелите на момчето обясниха пред репортера ни, че са разговаряли с мобилния оператор. Експерти оттам са били категорични, че апаратът е бил включен и изключен след половин минута. Не е възможно сигналът, който са прихванали операторите, да е бил случаен. Той е бил много силен и е следствие на това, че телефонът е бил включен.
 
Предположенията са, че Мирослав се е опитал да потърси помощ, но вероятно е счупен дисплеят на телефона му и той не може да набира. Заради това младият мъж е включил и изключил апарата, за да подаде по някакъв начин сигнал.
 
Днес е шестия ден, откакто 34-годишният Мирослав Късовски изчезна по време на преход от хижа „Тъжа” до връх Ботев. Няма индикации той да е стигнал до върха. Смята се, че се е върнал по същия маршрут и някъде е претърпял инцидент. Приятелите му се молят Мирослав да е жив и да го намерят днес, защото с всеки изминал ден шансовете да го открият жив намаляват.
 
Ген. Груди Ангелов обясни, че военните са разпределени в групи по 20-30 човека и днес ще обхождат много голям периметър заедно с останалите спасители. Всяка една от групите има водач от Централен парк „Зелени Балкани”, който познава опасната през зимата планина.
 
Горе, в Калоферския балкан, има много гъста мъгла, а в подножието на планината започна да прехвърча сняг. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ