По време на среща с жителите на град Александрия, Кировоградска област, президентът на Украйна Петро Порошенко удари момичето по бузата, предават информационните агенции.

Такава била реакцията на държавния глава на въпроса защо преследва украинския блогър Анатолий Шарий, който пише за корупцията по върховете в Киев и преследването на критиците на режима. 

Блогърът е качил и видео от инцидента на своя канал в YouTube:
 


Според жертвата, първоначално охранител на президента поискал да избие телефона ѝ, но Порошенко го спрял и се опитал да узнае името на момичето и къде живее. В един момент Порошенко потупал момичето в лицето, а след това, според нея, „просто озверя" - започнал да я удря силно по рамото и да я дърпа. 

"Започна да нарежда нещо несвързано: 15 хиляди няма да ти платят, каква е фамилията ти, ти се страхуваш, не се страхувай. Виждате ли как ме удра по лицето... Той просто е озверял, станал е сатана. Много силно ме тупаше по рамото и ме дърпаше за якето", споделя стресираното момиче.

След приключването на мероприятието полицаи са поискали документите на момичето и заедно с охранители на президента се опитали да го арестуват. То обаче успяло да се свърже с баща си и той дошъл незабавно да я прибере. 

Това не е първия конфуз на Порошенко на публично място по време на предизборните му обиколки. През януари той изби от ръцете на мъж смартфон, след като той се опита да му зададе въпрос, а полицаи го обявиха за провокатор и сепаратист. На следващи срещи с избиратели Порошенко свали шапка от главата на жена и я хвърли в лицето ѝ, после пък ощипа мъж по носа.Видеото, в което Порошенко щипе мъж по носа в Запорожието, беше публикувано от местната журналистка Татяна Висоцкая във Facebook.

На кадрите се вижда как Порошенко се усмихва, потупва мъж по рамото и след това го хваща за носа. "Това ме удиви повече, отколкото предишната случка. Поредният инцидент показва, че неуважението към хората от страна на президента е системен феномен. Това буквално е някакъв шок", отбелязва журналистката Татяна Висоцкая.