За момента все още не може да се каже колко бързо ще излезе княз Кардам от тежкото състояние след катастрофата, предстоят не една, а няколко операции, каза пред Агенция БЛИЦ личният прессекретар на Симеон Сакскобургготски - Галя Дичева.
Състоянието му се следи, стабилизиран е, но все още не е излязъл от реанимацията. Баща му е при него, каза Дичева. Съпругата на Кардам – Мириам, е в по-добро състояние, но тя също все още не е напуснала болницата “Ла Пас”, където е била откарана след инцидента.
Както по-рано стана известно от съобщенията в световните медии семейството на най-големия син на Симеон Сакскобургготски е катастрофирало вчера следобед недалеч от Мадрид. Кардам и съпругата му са останали затиснати в колата и се наложило да бъдат извадени с помощта на два екипа за спешна помощ. До тази сутрин лекарите не бяха направили официално съобщение за състоянието на ранените.

Според първоначалната информация "Ягуар"-ът на семейството е излязъл по неизяснена засега причина от платното, блъснал се е в дърво и се е преобърнал. Спрял е на десет метра от жилищна сграда.
Според вестник "Мундо" и други испански сайтове Кардам е с тежка черепномозъчна травма и много сериозно нараняване на двете ръце. Бил е стабилизиран, интубиран и откаран с хеликоптер в мадридската болница "12 октомври", където е настанен в интензивно отделение. Жена му е по-леко ранена. Тя е постъпила в друга мадридска болница - "Ла Пас". Според сайта на списание "Ола" тя е със счупен лакът и няколко контузии.

Кардам и Мириам Унгрия са женени от 1996 г. Имат двама синове - Борис и Белтран.
Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид и е първият син на цар Симеон II. Завършва философия и международна икономика в университета “Кларк” в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания. Започва работа в Буенос Айрес (1989 г.) в многонационалната агропромишлена компания “Фаунтинхед груп”. Живее и работи в САЩ като аграрикономист в компанията GIC, Вирджиния. Става търговски директор на телекомуникационна компания “Телефония мовилес интерконтинентал”, генерален директор на проекти UMTS. /
БЛИЦ