Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при неприятния инцидент в Хитрино. Това каза пред журналисти главният прокурор на Пловдив Румен Попов.
 
Окръжният прокурор на Пловдив посочи, че всички институции работят по случая.
 
„По разпореждане на главния прокурор след извършване на първоначалния оглед, се очаква на място да пристигне екип от следователи от Националната следствена служба, специализирали в разследване на подобни случаи и инциденти“, каза Румен Попов.
 
Трима са били машинистите в дерайлиралата товарна влакова композиция при Централна гара в Пловдив, уточни окръжният прокурор на Пловдив.
 
Попов посочи, че са взети проби за алкохол и наркотици на машинистите, като те са отрицателни. "Тримата са в добро състояние, без травматични увреждания. Към момента се провеждат техни разпити“, каза Румен Попов.
 
Окръжният прокурор посочи, че по случая е образувано досъдебно производство, по което се извършват активни действия и разпити на свидетели.
 
Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ каза, че локомотивите и цистерните от дерайлиралата товарна влакова композиция в Пловдив ще бъдат вдигнати след приключване на огледите.
 
Николов посочи, че се очаква на място да дойдат кранове от София, които да вдигнат локомотивите и цистерните. "След приключване на огледите ще ни трябват поне 3 часа, за да приключим действията и движението по линиите да бъде възстановено. Няма опасност от изтичане на газ, операцията е рутинна. Ще се работи с кранове, хидравлични инструменти, трябва да се вдигне голяма маса, тоест преди всичко механични дейности“, каза главен комисар Николай Николов.
 
Той посочи, че реакцията на МВР при настъпване на инцидента е била мигновена. „Не е имало изтичане на газ, извършва се непрекъснат контрол върху средата. Няма никаква опасност за служителите и за населението“, подчерта Николов.