Техническа повреда е причина за трагичния инцидент в Сливен, при който 46-годишната Маргарита Заимова загина под товара на камион-гондола „ДАФ”, съобщава „Труд”.

Скъсан ресор е предизвикал нестабилното движение на гондолата и страничното й обръщане, което бе фатално за невинната жена. Това са първоначалните заключения след извършения оглед на местопроизшествието и на самия камион.

От Окръжната прокуратура уточниха, че решаващи ще бъдат резултатите от автотехническата експертиза, която ще бъде назначена. Образуваното по случая досъдебно производство, засега срещу неизвестен извършител, е за причинена смърт по непредпазливост поради незнание или немърливо изпълнение на занятие, казаха от полицията.

Нещастието стана минути преди 16 часа на 1 октомври, на незаконно сметище до ромския кв. ”Надежда”. Маргарита и няколко жени от квартала са се прибирали от работа в близък цех.

Решили, както и друг път, да минат през бунището, тъй като пътят е по-кратък. В този момент камионът навлязъл в района. Гондолата, натоварена с отпадъци, започнала да се люлее. Изведнъж се стоварила странично. Под нея останала жената.

Кварталът изпаднал в шок и ужас. Получени са няколко сигнала на тел.112. На място бяха изпратени екипи на пътна полиция, пожарната, на Районното управление на МВР.

Със съдействието на държавната власт е осигурен 30-тонен кран, който да вдигне гондолата. Други загинали и ранени няма. Колежките на Маргарита, които се прибирали с нея, вървели по-назад и успели да се спасят от трагичната й участ.

Изяснява се чия собственост е камионът, какъв товар е превозвал в чувалите, защо 55-годишният водач е бил изпратен да разтовари боклуците на това място. На следващия ден общината осигури багер, за да се пренатоварят отпадъците и да бъдат претеглени. Засега е известно, че само гондолата е с тегло над 2 тона.

Зам.-кметът Румен Иванов, който временно изпълнява длъжността кмет, изказа съболезнования на близките на загиналата жена. „Сметището е незаконно.

Ежедневно го почистваме, но боклуците отново се трупат. Подобни сметища са проблем в цялата държава”, каза още Иванов в коментар пред медиите. Той съобщи, че товарният камион не е собственост нито на общината, нито на фирмата, която извършва сметоизвозването в града.

Незаконното сметище се появи преди близо 15-ина години, след като бе ликвидирана общинската фирма по чистотата „Комунални услуги”. На нелегалното бунище най-бедните жители на квартала редовно сортират отпадъци или търсят желязо, за да припечелят някой лев. На това място играят и деца. „Не само от квартала, а и други си хвърлят боклуците тук”, казаха жители на гетотос.

Кинчо Ангелов, местен активист, настоя от името на местните жители незаконното сметище да бъде незабавно ликвидирано. „От две седмици се опитваме да създадем инициативна група в „Надежда” от образовани и перспективни хора, за да има промени.

Замисляхме да проведем футболен турнир, като на спортните облекла да сложим надписи „Не на дрогата” и „Не на боклуците”. Докато направим турнира обаче, боклуците убиха човек… В нашия квартал живеят 20 хиляди души. Не можем да разберем защо нямаме представители в общинския съвет, които да участват, когато се обсъждат проблемите ни и се вземат решения”, допълни Ангелов.

Трагедията в „Надежда” стана повод за предизборни нападки. От общината отговориха с апел да не се политизира нещастието.

Загиналата под боклуците Маргарита Заимова си изкарвала прехраната с труд. Тя е майка на пораснали деца, баба на внуци. Когато е свършила работната й смяна, е бързала да се прибере вкъщи, за да наготви на челядта си.

Не е подозирала, че последните минути от живота й изтичат на бунището.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ