Италианските пожарникари се борят с пожари в цяла Южна Италия. Съобщава се за над 200 огнища. Най-тежка е ситуацията край градовете Месина и Катания, както и край Неапол, където пожарите са обхванали и вулкана Везувий.
Многобройни пожари избухнаха из планината Везувий близо до Неапол, принуждавайки властите да евакуират местните жители.

Дебели пушеци се вият от няколко места в планината, което кара жителите на околните градове и села да смятат, че вулканът е избухнал.Огънят застрашава националния парк около планината, както и прилежащите депа за отпадъци, предизвиквайки страхове от токсичен дим, предава "Руптли".

 
Местната полиция твърди, че пожарите са били умишлено предизвикани, но не е потвърдено дали са в резултат на палеж.
Близо 700 туристи са били евакуирани с лодки от курортния град Трапани, който се намира в северозападната част на о. Сицилия. Според италианската информационна агенция АНСА причина за това е станал силен пожар, обхващащ намиращи се в близост територии и представляващ заплаха за населението.

Причина за пожарите е горещото време и липсата на дъждове, като в южните райони на страната такива не е имало почти два месеца, предава БГНЕС.

Властите посочват, че често пъти пожарите са причинени от човешка небрежност или са умишлено запалени.

От правителствената пресслужба съобщават също, че тъй като ситуацията се влошава лично премиерът Паоло Джентилони ще се заеме с нея и ще получава информация за развоя на събитията в реално време.