Трима жители на департамента Ардеш и един жител на департамента на Дром са пострадали при земетресение с магнитуд 5,4 в Южна Франция, съобщава "Фокус". 

"Регистрирано е земетресение в района на Монтелимар-Валенс в департамента Ардеш. Трима души бяха леко ранени. Молим жителите на Льо Тей да останат на улицата и да не влизат в домовете си", се казва в изявлението.

От своя страна телевизионният канал BFM уточнява, че и тримата са били пострадали в резултат на паниката, възникнала заради труса.

Според изявлението на кмета на Льо Тей, цитиран от радио France Bleu, около 200 къщи са били повредени, на стълбите на кметството са се появили пукнатини. Пострадали са и конструкции, които поддържат камбаните в две църкви. Местните жители в социалните мрежи публикуват снимки на напукани подове и стени на домовете си.

"Все още не са регистрирани големи щети," каза на свой ред префектурата на департамента Дром. "Сегашната ситуация не изисква специални предпазни мерки, с изключение на отделни решения на местните власти." В същото време заместник-префектът съобщи, че най-малко един човек е ранен при срутването на скеле в Монтелимар.

Властите призовават всеки, който се почувства неразположен или е ранен при земетресението, да потърси медицинска помощ незабавно. Вероятно е броят на пострадалите през деня да се увеличи.

В понеделник сутринта Централното сеизмологично бюро на Франция съобщи за земетресение с магнитуд 5,4, станало в югоизточната част на департамента Дром в 11:52 местно време (12:52 българско време), близо до град Монтелимар, разположен на границата с департамента Ардеш.

Бюрото определи труса като "силен" и предупреди за възможни вторични трусове в близко бъдеще. Земетресението е усетено от жителите на Монпелие, Лион, Сент-Етиен, Гренобъл, Авиньон и Марсилия.