Установена е личността на двамата Герои на Русия, загинали при пожара в секретната подводница Ас-12 "Лошарик". Според данни от разследването, цитирани от информационните агенции, единият от мъртвите е капитан I ранг и командир на пострадалата подводница Денис Владимирович Долонски, който е получил титлата Герой на Русия преди около 6-7 години за изследване на Арктика и Антарктика.

Втората жертва е изпитател на дълбоководно военно оборудване, капитан първи ранг Николай Иванович Филин. Той става Герой на Русия през 2018 година.

Двамата капитани са се водели на служба в секретна военната част в Петерхоф.

Преди това бе съобщено, че сред мъртвите подводничари има седем капитани първи ранг и двама Герои на Русия. Твърди се, че жертвите на инцидента са част от  елита на руския военен флот.

Както БЛИЦ съобщи, пожарът на АС-12 е станал в понеделник, 1 юли, по време на батиметрически измервания. В резултат на случилото се загинаха 14 подводничари, те са се отровили от дима на пожара. По последнни данни има 4-5 оцелели, които са дакорани в тежко състояние във военната болница в Североморск.

АС-12 се състои от няколко титаниеви сфери, съединени помежду си. Подводницата може да се потапя на дълбочина от до 6 000 метра и да развива скорост под вода от до 30 възела. Техническите характеристики на АС-12 са засекретени. Предполага се, че тя дълга 79 метра, широка е 7 метра, а водоизместимостта ѝ е около 2 000 тона. Името си "Лошарик" подводният кораб получава в чест на герой на съветски анимационни филми - конче от топчета (лошадка из шариков). 

Руската подводница АС-12 "Лошарик" от проекта 10831 е и най-малката сред атомните подводници в света.

Превод: БЛИЦ