В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса, коментира пред БГНЕС политологът Слави Василев.Президентът Румен Радев ясно илюстрира какво очаква от служебния кабинет, заяви още Василев.

„Едно от очакванията е изсветляване на истината. Държавният глава не желае да влезе в реториката на т.нар. ревизия, защото не е негова роля или на служебния кабинет да ревизират една или друга власт. Предвид политическите събития в страната обаче, както и сблъсъкът Борисов – Радев, който тлее повече от година, изсветляването на истината е формула, която дава картбланш на правителството и министрите да навлязат в дълбочина, за да могат да видят реално процесите отвъд министерствата, недостъпни за обществото, гражданите и медиите. Можем да очакваме много изненади и новини оттам“, смята политологът.

Радев изненадващо: С Янев не сме говорили за ревизия на Борисов, а...

Според него няма съмнение, че служебното правителство на Стефан Янев ще се справи добре с главната си задача – да организира следващите предсрочни парламентарни избори. Доколко обаче служебният премиер ще действа самостоятелно по отношение на останалите политически въпроси или през неговите действия ще прозират решенията на президента, Василев коментира:

„Подозирам, че президентът ще бъде много тясно въвлечен в дейността на служебния кабинет. Румен Радев натрупа много опит, много знания и досег до реална информация, която му липсваше преди 4 години, когато направи първия кабинет. Аз съм добре позициониран, за да ви кажа, че това е така. Нямам съмнение, че той ще бъде ежедневно въвлечен в работата на служебния кабинет“.

Дали обаче новото правителство рискува да бъде критикувано за това, че по-скоро ще се рови в миналото, отколкото да взема важни и положителни решения за бъдещето на страната, анализаторът отбеляза: 

„Поглед към миналото е елемент от представяне на нова визия за бъдещото. Служебният кабинет ще има какво да покаже. Едно от нещата, за които подозирам, че ще се случат веднага, са във вътрешното министерство – смяна на част от областните директори на МВР. В това число и на част от областните управители. В България властта без МВР не може да функционира. Едни избори без координацията на МВР не могат да се проведат така, че да бъдат честни, открити и прозрачни. Вътрешното министерство може много да влияе, то може да наклони везните във всяка посока“.

Политологът обърна внимание и на начина, по който отишлото в историята правителство „Борисов 3“ сдаде властта в Министерския съвет.

„Самият факт, че медиите не бяха допуснати в „Гранитна зала“ говори достатъчно. Бойко Борисов положи всички усилия този служебен кабинет да не стане факт, така че едва ли му е било приятно да го посрещне и да сдаде властта точно на тези хора“, коментира политологът.

Той прогнозира интересни избори на 11 юли, както и висока избирателна активност, въпреки че вотът ще се проведе в т. нар. отпускари период.

Протестните формации ще набъбнат електорално. Партиите на статуквото, които обясняваха много често, че трябва да има повече разбирателство и диалог между формациите, са партиите, които ще отстъпят.

Гражданите не искат диалог между политиците, гражданите искат справедливост. В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса между тях“, заключи Слави Василев.