Андрей Райчев е доволен, че вече вижда парламент. Да, в пленарна зала се карат, дори се обиждат, но парламентът е жив. Това е извод който социологът прави след втория пленарен ден, който вчера беше изключително дълъг. Андрей Райчев посъветва все пак обидите, хашлашката стилистика да бъде намалена, да се откажат от политиката на реванша и депутатите да се заемат с конструктивни неща.

"Сега четири години ще разправяме, че Борисов е лош ли", попита Андрей Райчев, според когото няма смисъл да се унижава Борисов. Мая Манолова е отчела първа победа, направила е комисията, своя мечта и обещание и ще се види до какви резултати ще донесе. Райчев се надява депутатите да престанат да се държат като истерични деца в опозиция и то докато всъщност са спечелили. "Взели са властта, да започват да управляват."

Няма коалиция, има разбирателство. Няма сключено предварително споразумение. Андрей Райчев се съмнява, че ИТН изобщо са говорили с някого до момента, а и е сигурен, че трите партии - ИТН, ДБ и ИСМВ не са преговаряли с ДПС.

Засега конфигурацията на гласуване е 3+1 и ГЕРБ и БСП си гласуват поотделно. Разбирателството е да се сменят няколко закона, няколко със сигурност и още няколко ако може, и след това да направят нови избори, обясни Андрей Райчев.

Според Андрей Райчев на този етап няма и да има коалиция. "Това е разбирателство, не е коалиция." Позата, която зае Станислав Трифонов, е, идеята, че този парламент и това управление са временни, тъй като той към момента не може да си изпълни голямата цел - мажоритарни избори. Радвам се, че той не попадна в първия капан на Борисов и ГЕРБ, посочи Андрей Райчев.

Според него партиите ще сформират плаващи мнозинства, ще се разберат за определени цели, които трябва да бъдат свършени, включително промените в Изборното законодателство и на есен ще има нови избори. 

"Ние правим нещо като временно правителство с цели. Това е умно. Защото те не могат да се разберат за всичко. Лошото ще стане, когато започнат да се подозират в лоши мотиви", предупреди Райчев. 

На този етап Андрей Райчев вижда мнозинството от четирите партии - ИТН, ДБ и ИСМВ с подкрепата на ДПС. Но това е за определени цели.
Той не смята, че ще има бързи избори, предсрочни през лятото. По-скоро те ще бъдат на есен, заедно или около президентските.

При едни нови избори ще бъдат обаче възможни всички варианти. Никоя партия обаче няма да може да се "качи горе на тавана", т.е. да има абсолютно мнозинство, дори и партията на Слави Трифонов. ГЕРБ най-вероятно ще паднат още, но са останалото разпределение на политическите сили, Андрей Райчев не иска да прогнозира.