"Рашков отново изстреля снаряд на ентусиазма извън границите на разума!", това написа в личния си фейсбук профил Любен Дилов-син, който е кандидат за депутат от коалицията между ГЕРБ и СДС. Думите му са по повод произвола, с който служебният вътрешен министър Бойко Рашков впрегна цялата МВР машина, за да репресира само симпатизанти на ГЕРБ.

Ето какво още написа Дилов-син (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Такова чудо, каквото се случва в момента из Бургаско не е било и по времето на соц-а. Дивна милиционерщина!

Похвалиха се, че са направили над 700 предупредителни протокола. Посещават собственици на малки и средни фирми и ги карат да подписват някакъв измислен протокол, че купуването и продаването на гласове са престъпления.

А защо не ги карат да подписват, че изобщо нарушаването на законите е престъпление? Например: предупредителен протокол, че ако блъснеш някого с автомобила си, това е престъпление. Защото съгласете се – хората по-често карат автомобилите си, отколкото да ходят на избори.

Каква е правната стойност на този „предупредителен протокол”, освен основание да заведеш иск за набеждаване към издалия го орган – не е се наемам да кажа. Да се произнесат юристите, но ми се струва, че правната стойност изобщо на делата на Рашков, отдавна задмина космическия ентусиазъм на Цветанов.

Историята с Цветанов ни научи, обаче, че плащанията на евентуални обезщетения по този ентусиазъм няма да ги покрие Рашков с някой от имотите си, а целокупното „респектирано” гражданство.

Вчера, в пристъп на ентусиазъм, местните полицаи „респектираха” и домоуправител от град Бургас, защото събирал подписи от етажната собственост за смяна осветлението на улицата. Близо половин ден престоя в участъка човечецът, докато се разбере за какво са тези подписи. Всякакви подписки, петиции или – недай си Боже - списък за дървени помощи, докарат първия милиционер на Републиката до серийни оргазми.

И „сините лампи” летят! Крадец да си тези дни – цялата полиция е заета да респектира гласоподавателите!

По времето на соц-а това мероприятие се наричаше „профилактиране на контингента”. Идва някой високопоставен съветски другар, или пък дипломатическия корпус тръгва на обиколка из България и започва масово „профилактиране”. Ама тогава поне контигента беше ясен.

Сега карат наред – шивашки цехове, селски кметове, собственици на хотели. Домоуправителите са особено застрашени.

Трябва много да внимават с всякакви списъци: за саниране, за боядисване на входа... Ако пък са събрали пари за заплата на чистачката във входа – веднага в банката! Намерят ли ги у вас, 24-часа задържане не ви мърдат!

Другата забава е свободното тълкуване на термина „склоняване към продажба на гласове”. Според разширеното тълкуване, спуснато от Рашков, всякакви обещания, свързани с бъдещи изгоди за гласоподавателите са купуване на гласове.

Примерно, вие като кандидат обещавате да построите детска болница в града, ако гласуват за вас... Хайде, готов сте – изгоряхте! Най-добре нищо не обещавайте, не раздавайте рекламни материали и изобщо не говорете. Всичко казано от вас, може да се изтълкува като склоняване към престъпление.

Благодаря Ви, господин Рашков, върнахте ме в младостта ми!".