Официално започна предизборната кампания за президентския и парламентарния вот на 14 ноември. Социологически проучвания сочат, че в битката за 47-ото Народно събрание (НС) ГЕРБ са водеща политическа сила. Но проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС остава далеч в процентите зад Румен Радев.

"Всеки се явява на избори с мисълта, че ще спечели. Не мисля, че проф. Герджиков ще отпадне за балотажа, мисля, че ще спечели изборите", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

Партията му се надява Герджиков да бъде избран като антипод на Румен Радев

"Генерал по принцип може да бъде и интелектуалец, но не в нашия случай. Ние търсихме фигура, която да обединява, а не да разделя. Досегашният президент не може да се нарече, че олицетворява единството", подчерта Главчев. 

Според него изказването на проф. Герджиков, че няма нищо общо с ГЕРБ е било грешно разтълкувано. 

Главчев май се издаде за кандидат-президента на ГЕРБ: Спирам дотук, за да не кажа нещо повече!

"Аз го отдавам на липсата на политически опит. Човек винаги може да изпусне дума, която да се изтълкува по начин, който не е правилен. Той добре подчерта, че разчита на подкрепата на ГЕРБ. Такива хора говорят и по-открито, но не го е казал в смисъла, в който се разтълкува - че го е срам от ГЕРБ", уточни бившият депутат от ГЕРБ. 

Той подчерта, че на тези избори много неща ще се случат за първи път - каквото е и издигането на кандидат за президент на ДПС.

"Когато кандидат за президент е председателят на партията, никой не може да предположи дали ще има балотаж. Всеки отива на избори, за да спечели и да дръпне гласове за парламентарния вот", заяви Главчев пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че от ГЕРБ никога не са се коалирали с ДПС. 

"Ние с ДПС никога не сме управлявали заедно, има такива митове, но аз не съм присъствал нито на разговори, нито на съглашателства. В НС сме имали теми, по които те са гласували в наша подкрепа, като запазването на плоския данък. Има теми, по които имаме общи виждания, не само с ДПС, но и с БСП, това е нормално", уточни ексдепутатът.

Той беше категоричен, че още е рано да се говори с кого ГЕРБ биха се коалирали в следващото НС.

"Ако някой иска да изчегърта корумпираните, ние сме "за". За съдебната реформа си струва да работим заедно, всички са "за" съдебна реформа. Но тя не се изразява в това главният прокурор да не се казва Иван Гешев. За отстраняването на който и да било главен прокурор трябва да се промени Конституцията, а едва ли ще се събере нужното мнозинство от 2/3 от депутатите. Те обикновено мнозинство не успяха да съберат", коментира Главчев.

Гледайте целия разговор във видеото.