„В момента сме във война и, ако се правим, че 243 души дадени жертва в сражението и над 100 дневно, не е война и не е страшно, то не го разбирам“ .

Това заяви на извънреден брифинг лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.


Борисов заяви, че е готов да понесе всякакви политически последствия.

„Никой от ГЕРБ няма да каже нещо лошо за ваксинацията. Тези партии, които дойдоха с това на власт, защо сега мълчат?“, запита той.

„Хванете си грешката. Ние като сбъркаме, си признаваме. Готови сме да направим всичко в името на човешкия живот. Ще си извадим специалистите от партията не да дойдат като ръководители, а като лекари в болниците“, каза Борисов.

„Астра Зенека я спряхме, когато цяла Европа я спря. А, ако бяхме продължили и имаше тежки последици върху здравето и живота на хората. Да, ние тогава поехме отговорност. Докарахме 3 млн. ваксини. Няма ден, в който да не говорим и да не призоваваме хората да се ваксинират“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„И аз се правих на смел и се ваксинирах. Взех Томислав, защото е по-бъзлив от мен, че да изпъкна“, пошегува се Борисов.

„Не можем да върнем починалите. Казвам им – кажете какво искате от нас, за да го направим и да ви подкрепим. Поемете отговорност.
Лесно ли ни беше да затворим България на нас? Вие с тези си действия обричате зимните курорти на неработа“, каза той.

„Ами цените на тока? Всички казаха, че ние предлагаме справедлив модел, който ще нормализира цените. Така правя от 10 години. Да кажат какво искат, млъкваме, дума няма да кажем, щом пречим“, каза Борисов.

„Имаме бая доктори в ГЕРБ, ще влязат да ваксинират, а не само да мрънкат и да дават за пример Москва. Нека гледаме Рим, Париж, Амстердам“, призова политикът.

Борисов не пожела да коментира думите на Бойко Рашков, че ГЕРБ купува гласове: „Това е кризисния пиар на Радев. Той като види, че си отива, го изкарва Рашков. Надсмиването на днешната дата и на този тъжен Димитровден, показва лошо възпитание“, каза Борисов.

„Не е реклама да сме първи по смъртност. Това е ужасно. Нека кажат как и какво искат от нас, ще го направим“, заяви той.

„Валери Симеонов днес обвини президента в задкулисие и зависимост от Цветан Василев и Божков“, подхвърли Борисов.

„Няма значение кой какво казва. Някой ще върне ли тези 243 души, които са починали? Направена ли е обществена поръчка за тестовете-близалки? Ако е направена, къде е да я видим? Те сертифицирани ли са в Европа, че ние да ги приемем“, запита Борисов.

“Карате ме да коментирам думи на човек, който не е успял да ви отговори, а само казва – В Москва правят така, затова и ние“, отсече той.

"36 дни не могат да извадят един кораб. Оказа се, че си имаме и кораби, влекачите са си наши. Голяма новина – кораба го изтеглиха. 36 дни с кофа можеха да го разтоварят. В неделя им казах да вземат още едно въже, послушаха ме, направиха го и той излезе“, заяви Борисов.