Бъдещите коалиционни партньори ще обсъдят в работен формат министерските постове още тази седмица. Срещите няма да бъдат публични и излъчвани от познатата вече зала в МОЛ-а. Стартът днес е даден с разговор за доуточняване и изчистване на спорните моменти в сектор Земеделие.

Както БЛИЦ написа това ведомство ще отиде при "Има Такъв  Народ", а спряганото име е това на Пламен Абровски, който беше председател на Комисията по земеделието,
храните и горите в последния парламент. Той също така бе предложен за същата позиция от самият лидер на ИТН Слави Трифонов, когато партията имаше задачата да състави кабинет със свой мандат на миналите избори.

След като разговорите може да бъдат по всяко време и да се правят совалки в партийните централи, пример затова вече дадоха Кирил Петков и Асен Василев, които по здрач отидоха да говорят за Бюджет 2022 с Корнелия Нинова на Позитано'20. 

Преговорите по изработване на коалиционно споразумение за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната“ ще бъдат финализирани тази седмица. Ще е ясен и съставът на проектокабинета, който ще бъде одобрен на лидерски подписи, а по-късно предложен и за гласуване в пленарна зала.
 
Очаквано управленският мандат отива в "Продължаваме промяната", а подкрепата за него ще дойде от БСП, "Има такъв народ“ и "Демократична България“. Все още не е ясно как ще стане квотното разпределение на министерствата и на какъв принцип. 

Преди първото заседание на парламента на 3 декември ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъдат решено зад коя кандидатура за председател на парламента ще се обединят. До този момент по време на разговорите е предложена само Ива Митева от ИТН. А в публичното пространство се спекулира и с името на председателя на БСП Корнелия Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!