Намалява вероятността за предсрочни избори. Това коментира за „Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Намалява възможността за предсрочни избори, имайки предвид, че ГЕРБ изразява готовност да подкрепи кабинет на Слави Трифонов. Това означава, че ако не мине предложението на ГЕРБ, във втория мандат може да се гласува мнозинство за кабинет и да се започне работа.

Но тук има и хипотеза, че Слави Трифонов може да върне мандата и да не се нагърби за съставяне на кабинет, но тук какви са мотивите за това мога само да гадая.“

Ако малките партии се обединят с цел бъдещо правителство, не се виждат изявени лидери за премиерския пост, с изключение на Христо Иванов. „Да, България“ са единствените които имат опит, имат и експерти, както и най- малка обвързаност със статуквото на политическата класа до момента, каза той.

Стойчо Стойчев обясни, че тяхната експертност в различни области би била наистина полезен ход за просперитета на България.

Правилото в парламентарна демокрация като България е да има коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, допълни доц. Стойчев, но припомни, че от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“, говорят за обединения, алианси.

Но коалиционното управление е добро управление, когато договорките са на принципна основа и гарантират минимум права и интереси на гражданите, които да не бъдат нарушавани.

В политиката , както и в икономика и в целия свят всичко е на приливи и отливи, възходи и падения, всичко е възможно. В тези време на безвремение подземния контингент се активара и това е притеснително за всички.

Тези актове създават усещането за несигурност, опиянението от радостта ще си отиде бързо, а промяната за която всички гласуваха, може да се превърне в промяна от добро към лошо, завърши коментара доц. Стойчо Стоев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!