Нашият анализ сочи, че освен автоматично отворените, вероятно ще достигнем до около 800 секции в чужбина. Това каза Иван Кондов – постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работна група „Избори“, по време на брифинг.

„Процесът по подготовката на изборите в чужбина, който тече в момента, е частично нов, с нови предизвикателства. Промените в Изборния кодекс въведоха някои нови положения, включително гласуването с машини в секции, които са с над 300 избиратели.

Независимо от това ние получихме подкрепата от другите администрации за тази организация. Ще разчитаме изключително много на нашите сънародници в чужбина, които винаги са ни оказвали съдействие за организацията на тези избори.

Един нов рекорд, който тези избори ще поставят е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото досега. На изборите на 4 април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции.

С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568. Оттук нататък наблюдаваме процеса по подаване на декларации.

Предвид факта, че Изборният кодекс смъкна тавана на подадени декларации за отваряне на секция на 40, очакваме доста голям брой секции. Нашият анализ сочи, че освен автоматично отворените, вероятно ще достигнем до около 800 секции“, каза още той.

Кондов посочи, че това има много положителен аспект и за сънародниците ни в чужбина, тъй като това ще им даде възможност по-спокойно да гласуват.

„Предполагаме, че опашките, които се образуваха на предишните избори, вече няма да бъдат проблем, тъй като ще има много по-голям брой секции.

Централната избирателна комисия освен това взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700 – 800 човека, да бъдат разделени на две или три.

Ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които се гласува. Това е в полза на всички нас“, поясни той.

„Логистично и организационно това е едно сериозно предизвикателство за нас. В тези секции трябва да представител на министъра на външните работи.

Това означава, че ще имаме много голям брой хора, които да бъдат назначени като членове на секционните избирателни комисии. Отделно е и предизвикателството за изпращане на машини и бюлетини.

Ние сме създали необходимата организация и сме уверени, че ще се справим с това предизвикателство, като нашата цел е да осигурим максимално добри условия за честни и прозрачни избори на всички наши съграждани в чужбина“, каза още Иван Кондов.