Неочаквано добро решение на КС, въпреки натиска, който се упражняваше върху него. Това каза пред bTV конституционалистът проф. Георги Близнашки по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Според него Конституционният съд се е произнесъл много пестеливо по казуса, а проблемът за гражданството е проблем на лоялността. Кирил Петков е бил министър, но е заел поста си по неконституционен начин и самият указ на президента е неконституционен.

„Когато става дума за индивидуални актове, те важат от датата на издаване, Кирил Петков може да носи и наказателна отговорност. Всички са били наясно, че той е бил с двойно гражданство, но са си мислели, че могат да се справят с това. Екипът на Румен Радев е длъжен да провери истинността на декларацията на Кирил Петков“, допълни Близнашки.


Проф. Киров: Има основание за импийчмънт на Радев, иде перфектна административна буря заради Петков

"Отговорността носи президентът, но както е известно той се ползва с имунитет, затова и Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт, но за това е необходим действащ парламент. Има основание за импийчмънт", категоричен е професорът по конституционно право.

 По думите му появата на фигура като Кирил Петков не е случайна.  „Тези неща са обсъждани много преди да се стигне до неговото назначаване. Не може един новопоявил се човек в политиката да попадне в реч на американския президент“, допълни Близнашки. Според него има много въпросителни около този случай, но времето ще даде отговорите.

„Бащата на Кирил Петков изприказва много неща вчера, но това повдигна още повече въпроси. Незнанието на закона не е аргумент. Придобиването на канадско гражданство никак не е проста работа, процедурата е много сложна“, подчерта още той