Придържам се към формулата 5 сигурни партии и две на ръба за следващия парламент. Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия политологът Димитър Ганев от „Тренд”.

"Вече по-голямата част от хората са решили дали и за кого ще гласуват. Няма да има големи промени, освен ако няма форсмажорни събития. Засега ГЕРБ остава на първо място, след тях БСП, а битката ще е за третото място, между ДПС и „Има такъв народ”, разкри още политологът. 

"Партията на негласуващите ще е най-интересна", смята социологът Първан Симеонов от „Галъп”.  "От днешна гледна точка, ако случаите на коронавирус продължават да растат, ще има отдръпване на хората в изборния ден", допълни още той. 

"Ниската активност ще се отрази на вота за опозицията", каза Симеонов. 

"Партията на Манолова и ВМРО, които са на ръба, ще влязат в НС при силна кампания", каза още той. 

"Няма как да се направи каквото и да е управление, ако в него не присъства или първата, или втората партия.  Или ще има управление около ГЕРБ, или около БСП. Друга конфигурация не съществува. По всяка вероятност ГЕРБ ще получи мандат за управление. След това предизвикателствата ще са огромни.

Конфигурацията за коалиция ще е трудна - много партии категорично заявиха с кои няма да се коалират", коментира още Ганев. 

"Трифонов получи ползи без действия и грешки", коментира Първан Симеонов и допълни:"Не Слави Трифонов е интересен, а ДПС. Ще успее ли Борисов да избяга от формулата с Движението", каза социологът. 

"Не мисля, че ДПС ще участва в управлението на следващото правителство. ДПС е единствената партия, която има силна младежка структура и големи инвестиции в тях", заяви Димитър Ганев.