Централната избирателна комисия (ЦИК) ще покани на преговори фирмата доставчик на машините. В петък  възникна спор върху цената, на която трябва да бъдат купени 1500 устройства допълнително. 

ЦИК е заложила 6.5 млн. лева като прогнозна стойност за машините.

Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК обясни, че се надява фирмата да преосмисли условията си, за да могат да влязат в цената, която е одобрена.

„Имаме план „Б“, ще търсим доставка на устройства по друг начин и модифициране на софтуера по друг начин. Трябва да се справим“, обяви Росица Матева.От фирмата доставчик казват, че държавата е определила много по-ниска от реалната цена.

 „Цената е изключително ниска и неочаквано ниска за нас - тя лесно може да се изчисли на базата на пазарни проучвания, консултации, сега за съжаление не са направени“, обясни Веселин Тодоров – изпълнителен директор на „Сиела-Норма“. 

В цената се включва и техническото обслужване, логистиката, транспортът на машините и пренастройването на софтуера за предсрочните избори.

Машините се правят специално за България и все още не са произведени. За да са готови за вота на 11 юли, от фирмата казват, че до края на другата седмица трябва да има подписан договор.